4D ultrazvuk u trudnoći

Kao dijagnostička metoda, ultrazvuk je najčešće primenjivan metod kontrole i praćenja trudnoće. Ultrazvučni pregled se u trudnoći može raditi kroz vaginu i preko stomaka. Transvaginalni pristup se radi u ranoj trudnoći, i ponekad tokom prvog trimestra, kada je plod mali i kada je potrebno približiti mu se da bi se bolje video. Kasnije, kako plod raste, moguće je njegovo posmatranje i preko stomaka.

U prvom trimestru trudnoće, ultrazvučnim pregledom konstatujemo da li je plod u materici i da li se radi o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći. Na tom pregledu meri se udaljenost od temena do trtice ploda, što je osnovna mera za procenu stanja ploda. Kod žena sa neurednim menstruacijama i nepravilnim zakasnelim ovulacijama, starost trudnoće može biti i nekoliko nedelja manji u odnosu na vreme izostanka ciklusa. Tačnost ultrazvučnog merenja u oceni starosti trudnoće je najtačnija u prvom trimestru, zato što su u tom periodu prirodna odstupanja i raznolikost najmanja. Između  11. i 11,6 nedelje trudnoće meri se i NT - nuhalno zadebljanje (vratno zadebljanje), koje zajedno sa parametrima iz krvi (hormonima, koje luči posteljica - free beta HCG i PAPPA) čine skrining metodu na hromozomske anaomalije ploda. To je takozvani ”double test”.

Novi metod ultrazvučnog pregleda trudnica - 4D ultrazvuk

Kako trudnoća napreduje, a najbolje je između 20-22 nedelje trudnoće, pored uobičajene biometrije ploda (merenja određenih parametara) plod se detaljno pregleda (glava, mozak, lice, grudni koš, srce, trbušna šupljina,  kičma, udovi, pupčana vrpca, količina plodove vode, posteljica).

U trećem trimestru pratimo da li plod dobro napreduje, eventualno otkrivanje zastoja u rastu, analizu fetalne cirkulacije doplerom, kao i funkciju posteljice.

Novi metod ultrazvučnog pregleda je 4D ultrazvuk, u kome se pomoću kompjutera pravi slika, koja prikazuje bebu u tri dimenzije. Najčešće pitanje budućih roditelja je - koja je to 4. dimenzija? Jednostavno, 4. dimenzija je vreme. To je trodimenzionalna slika u realnom vremenu. Zapravo, to je prozor u jedan novi svet. Za buduće roditelje je od izuzetnog emotivnog značaja, jer saznaju da se njihova beba smeje, mršti, sisa prst, guta, zeva, dodiruje. Iako tako mala, dakle pokazuje svoj karakter.

Zbog izuzetne veze, koja se pravi između budućih roditelja, prvenstveno majke i ploda, ova tehnologija je sa pravom dobila naziv, ”bonding” iako to prvenstveno nije bila namera proizvođača. Naravno, 4D ultrazvučni pregled ima značaja u proceni stanja ploda i kao dodatak konvencionalnom 2D UZ pregledu daje nam još jednom potvrdu o stanju ploda. Za ovaj pregled potrebni su nam i određeni uslovi - da je beba dovoljno velika, da je u dobroj poziciji, dovoljno odmaknuta od zida materice i posteljice, da ima dovoljno plodove vode, jer u suprotnom, slika neće biti dobra. Naravno, strpljenje onog koji radi pregled se podrazumeva. Kada su svi ovi uslovi ispunjeni, sigurno ćemo izmamiti osmeh i radost budućih roditelja.

dr Aleksandra Đurđević
spec.ginekologije i akušerstva
Dom Zdravlja Dr Ristić

Informacije i zakazivanje