23. JAN 2024.

Dijabetična polineuropatija

Dijabetična polineuropatija je jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa. Dijabetična polineuropatija je obolenje perifernih nerava, najčešće nogu.

Diajbetes je hronično obolenje koje je posledica nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Jedno je od najčešćih obolenja u razvijenim zemljama, a poslednjih decenija u porastu je broj obolevanja kod mladih i adolescenata.

Dijabet primarno oštećuje male krvne sudove srca, oka, bubrega, nervnog sistema.

Simptomi dijabetične polineuropatije

Najčešći simptomi dijabetične polineuropatije su pojava trnjenja u prstima i stopalu, kao i pojava bola koji ne reaguje na uobičajene analgetike. Česta pojava je i osetljivost nogu na hladno, pa pacijenti spavaju u čarapama. Javljaju se i „osećaj vrelih nogu“, žarenje u stopalima, kao i osećaj „jastučeta“ na tabanima. Ove tegobe su izražene u mirovanju. Noću su prisutni grčevi u mišićima, najčešće lista, koji bude iz sna. Vremenom se javlja i slabost u stopalima, otežan hod, sušenje mišića stopala, potkolenica i šaka.

Dijagnostika i lečenje

Lečenje počinje postavljanjem dijagnoze, neurološkim pregledom i elektromioneurografijom (EMNG).

Imajući u vidu da dijabetes oštećuje i veće krvne sudove potreban je i dopler krvnih sudova (donjih ekstremiteta ili krvnih sudova vrata).

Najsavremenije lečenje dijabetične polineuropatije podrazumeva primenu preparata alfa lipoinske kiseline, lekova koji popravljaju perifernu cirkulaciju i preparata B1 i B12 vitamina.

Zavisno od stepena oštećenja perifernih nerava i vrste oštećenja, lekovi se mogu primenjivati u vidu infuzione terapije ili oralno.

Stepen obolenja, kod dijabetične polineuropatije, može se, zavisno od stepena oštećenja i primenjene terapije, poboljšati ili zaustaviti u napredovanju.

medigroup-logo

Odeljenje neurologije

Dom Zdravlja Dr Ristić