Doppler krvnih sudova vrata

Doppler krvnih sudova vrata je dijagnostički postupak koji se koristi za procenu protoka krvi kroz krvne sudove vrata. Ova tehnika omogućava lekarima da prate cirkulaciju krvi kroz glavne arterije i vene u vratnom regionu. Doppler krvnih sudova vrata je metoda koja koristi ultrazvuk za praćenje brzine i smera protoka krvi kroz krvne sudove vrata. Ovaj pregled omogućava lekarima da procene protok krvi, identifikuju eventualne suženja ili blokade krvnih sudova i prate stanje krvnih sudova u vratu.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Dopler krvnih sudova vrata predstavlja bezbolnu i neškodljivu ultrazvučnu metodu pregleda arterijskih i venskih krvnih sudova vrata i protoka krvi kroz njih.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Ova ultrazvučna metoda koristi Doplerov efekat da omogući prikaz promena u brzini protoka krvi. To znači da se meri razlika u konstantnim frekvencama objekta koji se kreće (u ovom slučaju krvnih zrnaca) u odnosu na posmatrača (ultrazvučna sonda).

Ovime je omogućeno da se otkriju mnoge promene u strukturi i funkciji krvnih sudova vrata.

Sam pregled se obavlja tako što pacijent oslobodi vrat od odeće i nakita i legne na krevet. Glava se lagano zabaci unazad, a brada podigne na gore, jer su u tom položaju krvni sudovi najdostupnijni pregledu. Na kožu duž krvnih sudova se nanosi utrazvučni gel koji je na vodenoj bazi i potpuno neškodljiv.

Posmatraju se leva i desna karotidna arterija, prati se dostupan tok karotidne arterije, račvanje karotidne arterije, ali se takođe mogu videti i vertebralne arterije. Posmatra se jedna, a zatim i druga karotidna arterija.

Neposredno nakon doplera krvnih sudova vrata dobija se izveštaj radiologa koji se dalje dostavlja lekaru koji je uputio pacijenta na pregled.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Dopler krvnih sudova vrata se obavlja na predlog lekara opšte medicine ili vaskularnog hirurga, mada se može obaviti i samoinicijativno.

Najčešća stanja kod kojih se preporučuje su proširenje ili suženje karotidnih arterija i kod sumnje na formiranje tromba u krvnim sudovima.

Savetuje se da se obavi kod neuroloških tegoba tipa vrtoglavice, glavobolje, kao i kod nalaza na drugim dijagnostičkim metodama (MRI, MSCT) koji ukaziju na smanjenu prokrvljenost moždanog tkiva.

Takođe se dopler vrata radi i kao kontrolna dijagnostička metoda kod pacijenata koji su imali intervencije na krvnim sudovima, moždani udar, za praćenje već dijanostikovanih aterosklerotskih promena i kod pacijenata koji imaju sklonost ka formiranju tromba, pacijenata sa povišenim nivoom holesterola u krvi, kod obolelih od šećerne bolesti i kod pušača.

Važne napomene za pacijente

  • Ne postoji specifična priprema za pregled, osim što je kod pušača potrebno da ne konzumiraju cigarete najmanje sat vremena pre pregleda
  • Pregled je bezbolan i bezbedan i može se obavljati u bilo koje doba dana
  • Trajanje pregleda je oko 30 minuta.

Naš tim iskusnih stručnjaka