23. JAN 2024.

Test intolerancije na hranu

Test intolerancije na hranu je laboratorijski test gde se iz uzorka krvi, metodom određivanja IgG antitela, određuje intolerancija na preko 90 namirnica koje se svakodnevno koriste na ovim prostorima. Rezultati se izdaju za tri dana, a postoji mogućnost da se uz rezultate testa nakon pregleda nutricionste izradi i individualna dijeta.

Savremena medicina tumači pojavu bolesti uzajamnom reakcijom između telesne predispozicije, načina života i faktora sredine. Genetska predispozicija, pol i starost su definisane kategorije na koje ne možemo uticati ni preventivno ni terapeutski, ali način našeg življenja je nešto što možemo kontrolisati i menjati.

Način ishrane i bolesti

Način ishrane može postati jedan od bitnih faktora u borbi protiv bolesti. Narodna poslovica kaže da zdravlje na usta ulazi. Na žalost, sve se češće uveravamo da na usta ulazi i bolest.

Brojne hronične bolesti i zdravstveni problemi, kao što su bolesti digestivnog, kardiovaskularnog sistema, maligne bolesti, šećerna bolest, povišen nivo holesterola u krvi, bolesti koštanozglobnog sistema, gljivična oboljenja, poremećaji imuniteta… itekako zavise od načina života, dakle od našeg znanja, navika i ponašanja.

Znanje i aktivno učešće o odabiru namirnica koje koristimo kao hranu odličan je početak u sprečavanju bolesti ili dodatna terapija kad nas prisustvo bolesti već remeti u svakodnevnom funkcionisanju. Svesnim učešćem u tome kakve i koje namirnice koristimo kao hranu, preuzimamo kontrolu i odgovornost za sopstveno zdravlje. Takođe, svešću o tome koja hrana za naše telo nije hrana, već opterećujuća i ugrožavajuća materija, i kontrolom nad unosom te hrane smanjujemo ili potpuno eliminišemo šansu za obolevanje i poboljšavamo kvalitet sopstvenog života.

Namirnice koje remete optimalno funkcionisanje organizma

Test netolerancije na hranu je jedan od načina na koji se može otkriti koje su to namirnice čijim korišćenjem u svakodnevnoj ishrani se remeti optimalno funkcionisanje organizma. Radi se o laboratorijskom testu gde se iz uzorka krvi, metodom određivanja IgG antitela, određuje intolerancija na preko 90 namirnica koje se svakodnevno koriste na ovim prostorima. Na ovaj način se dobija informacija koje namirnice treba isključiti iz ishrane, sa ciljem boljeg funkcionisanja i opšteg poboljšanja zdravlja.

Rezultat analize uzorka krvi na IgG antitela, tj. test intolerancije, daje informaciju koje namirnice valja zadržati u ishrani, a koje bi bilo racionalno eliminisati. Ova vrsta selektivne dijete može unaprediti zdravlje i doneti poboljšanje kod niza poremećaja zdravlja različitih organskih sistema (sistem za varenje, disajni sistem, koštano-mišićni, koža, neurološka oboljenja). Intoleranciju na pojedine namirnice može biti jedan od uzroka sledećih stanja ili simptoma:
– Digestivni sistem: gubitak apetita, nadimanje, nagon za povraćanjem, povraćanje, opstipacija ili proliv, grčevi…
– Dermatologija: akne, svrab, osip…
– Neurološke smetnje: glavobolje;
– Koštano-mišićni sistem: bolovi u zglobovima i/ili mišićima, ukočenost zglobova…
– Respiratorni sistem: različiti problemi sa disanjem, pogoršanje simptoma astme i sl.;
– Sindrom hroničnog umora, problemi sa spavanjem, napetost…
– Prekomerna telesna masa i gojaznost.

Kada se radi o lošoj kontroli telesne mase, dodatna terapijska intervencija je i pravilno načinjen dijetetski režim koji pretežno sadrži namirnice na koje ne postoji netolerancija. Na ovaj način se efikasno sprečava i leči prekomerna telesna masa i gojaznost, kao i drugi zdravstveni problemi koji mogu poticati od netolerancije organizma na pojedine namirnice.

medigroup-logo

MediGroup