Vaginalni porođaj je fiziološki proces, koji označava završetak trudnoće. Tokom klasičnog porođaja se preko porođajnog puta (vagine) rađa beba (ili bebe kod blizanačkih trudnoća), sposobna za život.

Idealno vreme za vaginalni porođaj je između 38 i 42 nedelje trudnoće. Ukoliko se porođaj dogodi pre 38. nedelje smatra se prevremenim, a ukoliko je posle 42. smatra se prenešenim. Termin porođaja se utvrđuje na osnovu poslednje menstruacije, a ultrazvučnim merama ploda se procenjuje realna slika.

Kako se obavlja vaginalni porođaj prirodnim putem

Ukoliko je trudnicama pukao vodenjak (oticanje više ili manje vode), i/ili imaju bolove koji se javljaju na 10-15 minuta i traju oko 30 sekundi do 1 minuta, mogu doći do bolnice na pregled. Ovo su rani znaci započinjanja porođaja, ali do samog čina porođaja može proći i do dva dana.

Po dolasku u porodilište obavlja se osnovni ginekološki pregled. Tada ginekolog proverava da li je grlić otvoren i koliko. Ukoliko je nalaz grlića karakterističan za početak porođaja, trudnica se prima u bolnicu, uz obavezni ultrazvučni pregled.

Priprema za porođaj u porodilištu

Po prijemu u odeljenje porodilšta, rade se sledeće procedure: merenje težine, krvnog pritiska i pulsa, uzimaju se karlične mere (specijalnim instrumentom i potpuno bezbolno) i radi se klizma.

Posle toalete, trudnice se smeštaju na porođajni krevet. Od tog momenta se više puta se obavlja uobičajeni ginekološki pregled.

Potom je vreme da se stavi CTG aparat. Kardiotokograf – CTG je aparat koji na neinvazivni način, a pomoću dve kalote (elektrode) meri frekvencu srčane radnje bebe, a drugom kontrakcije materice. Na taj način se prati kako napreduje porođaj, i da li je sa bebom sve u redu.

Trudnicama se postavlja intravenska kanila – braunila i uključuje rastvor infuzije. Obzirom da od momenta ulaska u porodilište trudnice više ne mogu piti ni jesti, preko infuzionih rastvora će dobijati nadkonadu tečnosti i elektrolita. Takođe, preko infuzije mogu dobijati i druge lekove, a koji mogu stimulisati mehanizme porođaja, kao i spazmolitike (lekovi koji opuštaju mišiće) i drugo.

Epiduralna anestezija

Sledi davanje epiduralne analgezije, koliko trudnice žele. Vreme započinjanja analgezije i njeno doziranje određuje anesteziolog, uz konsultaciju ginekologa.

Babica će u nekom trenutku prazniti mokraćnu bešiku preko urinarnog katetera. Taj postupak je bezbolan i može se ponavljati više puta.

Porođaj - izlazak bebe kroz porođajni kanal

Beba spuštanjem glavice u porođajni kanal vrši pritisak na grlić, koji se, kako odmiče porođaj sve više pojačava do momenta kada dilatacija (otvorenost) grlića dostigne nekih desetak centimetara. Tada se smatra da akt porođaja započinje.

Porođaj, odnosno izlazak bebe kroz porođajni kanal, treba da bude što je moguće kraći. Najbolji način da taj proces prođe kako treba, jeste odlična saradnja trudnice sa akušerem i babicom. Akušer i babica će voditi trdunice tokom celog procesa i urzati sam či porođaja. Davaće trudnicama savete kako da dišu, kako da uzimaju vazduh i kako da izguraju napon. Saradnja trudnice je veoma značajna.

Da bi beba lakše izašla kroz vaginalni kanal, nekad je neophodno da se uradi epiziotomija.

Na kraju, kad se beba rodi, bebu će pregledati pedijatrijski tim, i ukoliko je sve u redu, beba se daje trudiici u naručje. Preferira se da prvi kontakt između mame i bebe bude „koža na kožu“, jer je dokazano da bebi to prija, jer čuje majčine otkucaje srca, koje je slušala 9 meseci. Majci se na taj način pokreće važan mehanizam zvani laktacija (podoj).

Nakon toga se dešava poslednja faza porođaja, kada se rađa posteljica. Kada se posteljica istisne iz materice, obavezno se pregleda. Ukoliko se vidi da nedostaje deo posteljice neophodno je uraditi manuelnu ili instrumentalnu reviziju materične šupljine.

Boravak u porodilištu nakon porođaja

Nakon porođaja trudnice ostaju u porodilištu dva sata, da bi se ispratilo krvarenje, odnosno zaustavljanje krvarenja.

Kad se utvrdi da je sve proteklo kako treba, i da je krvarenje uobičajeno, trudnice se premeštaju u sobu sa bebom. Nakon nekoliko sati dozvoljava se unos vode i hrane. Tu se trudnice nalaze do oporavka i otpusta iz bolnice.

Beba i trudnica će biti pod stalnim medicinskim nadzorom. Dobijaće savete i instrukcije kako da obavljaju sopstvenu i negu bebe do prvog pregleda kod pedijatra.

Otpust iz bolnice, ukoliko je sve proteklo uredno, može biti najranije 72 sata od porođaja.

Završetkom trudnoće i porođaja započinje najlepša i najvažnija uloga u životu – roditeljstvo.

Važne napomene za pacijentkinje

– Ako se računa vreme kad su krenule kontrakcije ili pukao vodenjak, a zaključno sa postporođajnim vremenom, porođaj traje uobičajeno za prvorotke 16-20 sati, a za drugorotke/višerotke 10-12 sati.
– U bilo kom trenutku zbog medicinskih indikacija, može se odlučiti da se porođaj završi operativnim putem (carski rez). Takva odluka se donosi isključivo u interesu majke, ploda ili oboje.
– Najčešće porođaj se izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, ređe u lokalnoj anesteziji.
– Otpust iz bolnice, ukoliko je sve proteklo uredno, može biti najranije 72 sata od porođaja.
– Kao i kod svake hirurške intervencije i porođaj nosi uobičajene rizike i komplikacije.
– Ukoliko se pojavi intenzivno krvarenje, bol, temperatura, hitno se javite vašem ginekologu u bolnici.

Mesto pregleda

Mesto pregleda
Opšta bolnica MediGroup
Cena usluge u izabranoj ustanovi iznosi320000 RSD

Lekari koji vrše uslugu:

Informacije i zakazivanje

Ambulantni pregledi

Ginekološke intervencije u dnevnoj bolnici

Perinatološke intervencije

Akušerstvo

Klasične ginekološke operacije

Laparoskopske ginekološke operacije