Klasičan porođaj prirodnim putem

Klasičan porođaj prirodnim putem (vaginalni), kompletno zbrinjavanje majke i novorođenčeta uz sve potrebne procedure. Porođaj se može obaviti u regionalnoj anesteziji.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Šta podrazumeva prirodni (vaginalni) porođaj

Vaginalni porođaj je fiziološki proces tokom kojeg se rađa beba preko porođajnog puta (vagine).

Idealno vreme za porođaj je između 38. i 42. nedelje trudnoće. Ukoliko se porođaj dogodi pre 38. nedelje smatra se prevremenim, a ukoliko je posle 42. smatra se prenešenim. Termin porođaja se utvrđuje na osnovu poslednje menstruacije, a ultrazvučnim merama ploda procenjuje se realna slika.

Kako se izvodi porođaj prirodnim (vaginalnim) putem

Ukoliko je trudnicama pukao vodenjak (oticanje više ili manje vode) i/ili imaju bolove koji se javljaju na 10–15 minuta i traju oko 30 sekundi do 1 minuta, mogu doći do bolnice na pregled. Ovo su rani znaci započinjanja porođaja, ali do samog čina porođaja može proći i do dva dana.

Po dolasku u porodilište obavlja se osnovni ginekološki pregled. Tada ginekolog proverava da li je grlić otvoren i koliko. Ukoliko je nalaz grlića karakterističan za početak porođaja, trudnica se prima u bolnicu, uz obavezni ultrazvučni pregled.

Po prijemu na odeljenje porodilšta rade se sledeće procedure: merenje težine, krvnog pritiska i pulsa, uzimaju se karlične mere (specijalnim instrumentom i potpuno bezbolno) i radi se klizma.

Posle toalete trudnice se smeštaju na porođajni krevet. Od tog momenta se više puta obavlja uobičajeni ginekološki pregled.

Potom se stavlja CTG aparat. Kardiotokograf – CTG je aparat koji na neinvazivni način, a pomoću dve kalote (elektrode) meri frekvencu srčane radnje bebe, a drugom kontrakcije materice. Na taj način se prati kako napreduje porođaj i da li je sa bebom sve u redu.

Trudnicama se postavlja intravenska kanila – braunila i uključuje rastvor infuzije. S obzirom na to da od momenta ulaska u porodilište trudnice više ne mogu da piji i jedu, preko infuzionih rastvora će dobijati nadoknadu tečnosti i elektrolita. Takođe, preko infuzije mogu dobijati i druge lekove koji mogu stimulisati mehanizme porođaja, kao i spazmolitike (lekovi koji opuštaju mišiće) i drugo.

Sledi davanje epiduralne analgezije ukoliko trudnice žele. Vreme započinjanja analgezije i njeno doziranje određuje anesteziolog, uz konsultaciju sa ginekologom.

Babica će u nekom trenutku prazniti mokraćnu bešiku preko urinarnog katetera. Taj postupak je bezbolan i može se ponavljati više puta.

Beba spuštanjem glavice u porođajni kanal vrši pritisak na grlić, koji se kako odmiče porođaj sve više pojačava do momenta kada dilatacija (otvorenost) grlića dostigne nekih desetak centimetara. Tada se smatra da porođaj započinje.

Porođaj, odnosno izlazak bebe kroz porođajni kanal, treba da bude što je moguće kraći. Najbolji način da taj proces prođe kako treba jeste odlična saradnja trudnice sa akušerem i babicom. Akušer i babica će voditi trdunice tokom celog procesa i ubrzati sam porođaj. Davaće trudnicama savete kako da dišu, kako da uzimaju vazduh i kako da izguraju napon. Saradnja trudnice je veoma značajna.

Da bi beba lakše izašla kroz vaginalni kanal, nekad je neophodno da se uradi epiziotomija.

Nakon porođaja, bebu će pregledati pedijatrijski tim, i ukoliko je sve u redu, beba se daje porodilji u naručje. Preferira se da prvi kontakt između mame i bebe bude „koža na kožu“, jer je dokazano da bebi to prija zbog toga štočuje majčine otkucaje srca koje je slušala 9 meseci. Majci se na taj način pokreće važan mehanizam zvani laktacija (podoj).

Nakon toga se dešava poslednja faza porođaja, rađanje posteljice. Kada se posteljica istisne iz materice obavezno se pregleda. Ukoliko se vidi da nedostaje deo posteljice neophodno je uraditi manuelnu ili instrumentalnu reviziju materične šupljine.

Nakon porođaja porodilje ostaju u porodilištu dva sata da bi se ispratilo krvarenje, odnosno zaustavljanje krvarenja.

Kad se utvrdi da je sve proteklo kako treba i da je krvarenje uobičajeno, porodilje se premeštaju u sobu sa bebom. Nakon nekoliko sati dozvoljava se unos vode i hrane. Tu se porodilje nalaze do oporavka i otpusta iz bolnice.

Beba i porodilja će biti pod stalnim medicinskim nadzorom. Dobijaće savete i instrukcije kako da obavljaju sopstvenu negu i negu bebe do prvog pregleda kod pedijatra.

Otpust iz bolnice, ukoliko je sve proteklo uredno, može biti najranije 72 sata od porođaja.

Naš tim iskusnih stručnjaka