Zalivanje fisura je preventivna stomatološka procedura, koja podrazumeva apliciranje zalivača na mestima na kojima je najveća mogućnost nastanka karijesa.

Kako se izvodi procedura zalivanja fisura

Prvo stomatolog pacijentu (bilo da je u pitanju dete ili odrasla osoba) očisti zube od naslaga. To se obavlja posebnom četkicom i pastom, tako da se dobiju glatke i čiste površine zuba. 

Sledeči korak je primena kiseline, čija je uloga da “odradi” nagrizanje grizne površine zuba, čime će se postići vezivanje zalivača za zub. Tokom ovog koraka pacijent može osetiti blago kiselkast ukus u ustima. 

Nakon toga se aplikuje sam zalivač na površinu zuba, u tankom sloju, čije se vezivanje ostvaruje korišćenjem specijalne lampe. Deci se često za poslednji korak kaže, da će se zubić malo sunčati.

Zalivač se postavlja na mestima na kojima je najveća mogućnost nastanka karijesa, a to su zapravo fisure (jamice i udubljenja na bočnim zubima). Obzirom da su fisure često uske, duboke, sto otežava pravilnu oralnu higijenu i nemogućnost apsolutnog ćišćenja navedenih delova, dolazi do zadržavanja hrane, plaka, bakterija što direktno uzrokuje nastanak karijesa. 

Sam zalivač u malim količinama nakon primene, stalno otpušta fluor, čime sprečava nastanak karijesa.

Preventivno zalivanje fisura

Tokom stomatološkog pregleda, stomatolog će preporučiti i neke preventivne metode, koje se odnose prvenstveno na prevenciju karijesa. Takva jedna intervencija je upravo i zalivanje fisura. 

Imajući u vidu da navedena procedura spada u grupu preventivnih mera, savetuje se kod dece već oko 4. godine (da se zaliju grizne površine bočnih mlečnih zuba), kasnije sa nicanjem stalnih molara (oko 7. god), a potom nakon nicanja svih bočnih zuba (5,6,7,8) uraditi zalivanje fisura.

Važne napomene za pacijente

- Procedura zalivanja fisura je u potpunosti bezbolna.
- Priprema se odnosi isključivo na prethodno uklanjanje naslaga sa zuba.
- Uobičajeno procedura traje oko 5 minuta po zubu.
- Intervencija ne zahteva nikakvu vrstu oporavka, odmah nakon intervencije pacijent može konzumirati hranu i piće.
- Kontrola zalivača je na tri meseca, kada će stomatolog utvrditi da li je neki zalivač ispao i eventualno ga opet postaviti.
- Zaliveni zubi nisu 100% otporni na karijes, preporučuju se redovne kontrole.

Mesto pregleda

Mesto pregleda
Dom zdravlja MediGroup dr Ristić Pariske komune
Cena usluge u izabranoj ustanovi iznosi1750 RSD

Lekari koji vrše uslugu:

Informacije i zakazivanje

Opšta stomatologija i dijagnostika

Stomatološke intervencije