Vađenje impaktiranog umnjaka je stomatološka procedura uklanjanja neizniklih ili delimično niklih umnjaka. Intervenciju obavlja stomatolog specijalista oralne hirurgije.

Kako se izvodi intervencija vađenja neizraslih umnjaka

Vađenje umnjaka se izvodi u lokalnoj anasteziji, čime se postiže obezboljavanje intervencije.

Prvo se napravi rez na gingivi (skalpelom), nakon toga se uklanja deo kosti specijalnim borerom i nasadnim instrumentom. Tkivo se sve vreme rashladjuje fiziološkim rastvorom. 

Nakon toga se različitim polugama i klještima uklanja zub (umnjak). 

Imajući u vidu da je na početku urađen rez, rana se mora ušiti specijalnom iglom i koncem. Nakon toga postavlja se sterilna gaza, koju pacijent jako zagrize, a nakon 20 min je ispljune. Konci se uklanjaju nakon 7-10 dana.

Neizrasli umnjaci

Umnjaci, odnosno treći molari niču od 18 do 25. godine života. Umnjaci zauzimaju poslednje mesto u zubnom nizu gornje i donje vilice. 

Najčešće nedostatak prostora u zubnom luku ili ograničen rast vilice dovode do toga da ovi zubi ne mogu da izrastu. Stoga mogu biti potpuno neizrasli ili delimično neizrasli. 

Neiznikli umnjak ne mora pričinjavati problem, ali ukoliko su problemi prisutni, to su uglavnom bol (različitog inteziteta), otok u ustima ili spolja, otežano otvaranje usta. 

Komplikacije koje može izazvati impaktirani umnjak su brojne: karijes samog umnjaka ali i susednog zuba, perikoronitis (infekcija oko krunice zuba), resorpcija korena susednog zuba, teskoba, ciste ili odontogeni tumori

Stomatolog na osnovu rendgen snimka postavlja preciznu dijagnozu, a takođe i planira samu intervenciju. Ovakvu intervenciju obavlja oralni hirurg.

Važne napomene za pacijente

- Vremenski se ne može tačno odrediti trajanje intervencije, jer može zavisiti od više faktora: od položaja zuba u kosti, od broja i zakrivljenosti korenova, od kvaliteta kosti, od blizine brojnih anatomskih struktura, itd.
- Pripreme za intervenciju se odnose na pacijente rizika, koji imaju teža hronična oboljenja, kada je za ovu intervenciju prvenstveno potreban pregled i saglasnost ordinirajućeg lekara.
- Vađenje neizraslih umnjaka se obavlja u lokalnoj anesteziji.
- Postoje potencijalni rizici od oštećenja susednih anatomskih struktura, prilikom ove interencije. Imajući u vidu da se ova intervencija svakodnevno izvodi MediGroup ordinacijama, mogućnost nastanka bilo kakve komplikacije je svedeno na minimum.

Mesto pregleda

Mesto pregleda
Dom zdravlja MediGroup dr Ristić Pariske komune
Cena usluge u izabranoj ustanovi iznosi13500 RSD

Informacije i zakazivanje

Opšta stomatologija i dijagnostika

Stomatološke intervencije