23. JAN 2024.

Grip (influenca) – akutno virusno oboljenje respiratornog trakta

Grip ili influenca je akutno virusno oboljenje respiratornog trakta, koje najčešće karakteriše poremećaj opšteg stanja, a praćeno je pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, bolovima u grlu i kašljem. Virus gripa se prenosi kapljičnim putem tj. kapljicama izbačenim u toku kijanja ili kašljanja. Pošto je virus relativno otporan može da preživi u spoljnoj sredini i pri nižim temperaturama. Inkubacija, tj. period od kontakta sa obolelom osobom do pojave prvih simptoma bolesti je jedan do tri dana. Period trajanja zaraznosti je tri do pet dana kod odraslih, a do sedam dana kod dece od pojave prvih simptoma. Grip se može pojaviti u bilo koje godišnje doba, ali je najčešći pred početak zime kada se ljudi nalaze u veći grupama u zatvorenim neprovetrenim prostorijama. Grip je oboljenje gde u toku bolesti može da dođe do pojave komplikacija do kojih najčešće dolazi zbog sekundarne bakterijske infekcije. Najčešće komplikacije su upala pluća i opstrukcija disajnih puteva.

Preventiva i vakcina protiv gripa

Grip treba shvatiti ozbiljno, a preventiva je najvažnija. Preventivne mere podrazumevaju najpre redovno provetravanje prostorija u kojim se boravi, naročito u zimskom periodu, izbegavanje većih skupova ako je moguće, unos vitamina C i, naravno, vakcinaciju protiv gripa. Vakcinacija protiv gripa ne spada u obavezne vakcinacije, ali se preporučuje.

Vakcina protiv gripa se pravi po preporukama Svetske zdravstvene organizacije u zavisnosti koji soj kod tipa gripa se očekuje u toj godini. Preporučuje se osobama sa hroničnim bolestima srca, pluća ili bubrega, dijabetičarima, osobama starijim od 65 godina, deci, osobama iz javnih službi kao što su zdravstveni radnici, policija i vojska. Vakcinacija se obavlja u jednoj dozi.

Vakcinacija dece je spacifična obzirom na njihov uzrast pa se deca vakcinišu manjim tj. dečjim dozama i to za decu od šest meseci do navršene tri godine u dve dečje doze u razmaku od četiri nedelje, ukoliko se prvi put vakcinišu, a jednom dozom ukoliko su vakcinisana prethodne godine. Deca starija od tri godine se vakcinišu dozama za odrasle po istom protokolu tj. ako se prvi put vakcinišu daju im se dve doze u razmaku od četiri nedelje. Deca starija od osam godina se vakcinišu kao odrasli tj. dobijaju jednu dozu. Period od vakcinacije do pojave imunog odgovora organizma je dve do tri nedelje, pa bi u tom vremenskom intervalu trebalo izbegavati kontakt sa obolelima od gripa.

Kontraindikacije, tj. razlozi zašto se ne biste vakcinisali, su trenutna infekcija respiratornog trakta, povišena telesna temperatura, neka druga zarazna bolest, alergija na jaja i perje. Vakcinacija protiv gripa se prekida u trenutku kada se na nivou zemlje proglasi epidemija gripa.

Lečenje gripa

Lečenje gripa je simptomatsko što podrazumeva uzimanje lekova za snižavanje povišene telesne temparature i glavobolje, vitamina C, povećan unos toplih napitaka i odmor. Kod većine osoba sve tegobe prestaju posle sedam dana. Komplikacije se leče obično antibioticima, ali isključivo pod nadzorom i po nalogu lekara po obavljenom pregledu.

medigroup-logo

MediGroup