Feticid je postupak prekida trudnoće preko 21 nedelje.

Izvestan broj trudnoća nema dobru prognozu. Testovi, ultrazvučni nalaz, amniocenteza ili horiocenteza ukazuju da postoji ozbiljno oboljenje fetusa (ploda), ili višestruke anomalije ploda, najčešće uzrokovane nekim genetskim poremećajem, ali i egzogenim faktorom i preporučuje se da se takva trudnoća ne nastavi.

Feticid se obavlja se uz saglasnost Etičkog odbora ovlašćene ustanove, na osnovu mišljenja Konzilijuma za fetalne anomalije, kada se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostatcima, i da se na drugi način ne može spasiti život, ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene.

U razgovoru sa trudnicom, lekar će vam predočiti razloge za prekid trudnoće, kao i pojasniti šta su očekivane posledice za bebu, ukoliko se nastavi trudnoća. Obzirom da pobačaj spada u neprijatno i neželjeno iskustvo podrška psihologa/psihoterapeuta je od velikog značaja.

Kako se izvodi Feticid

Feticid podrazumeva ubrizgavanje rastvora u pupčanik bebe ili intrakardijalno, sa ciljem da se zaustavi srčana radnja ploda. Nakon toga se čeka da započneili indukuje spontani pobačaj. Najčešće, spontani pobačaj započne u prvih 24 sata. Sve vreme pacijentkinja se prati i ordinira joj se terapija koja sprečava razvoj infekcije.

Imajući u vidu da spontani pobačaj ima isti tok kao i normalan porođaj, pacijentkinja može da dobije epiduralnu analgeziju, kako bi joj to iskustvo bilo što je moguće manje traumatično.

Ne postoji posebna priprema za fetocid. Postupak izvođenja je sličan postupku amniocenteze.

Nakon izvršene intervencije, provera dobro izvršenog postupka se utvrđuje ultrazvučnim pregledom.

Rizik koji se najviše izdvaja je rizik od infekcije, koji se uz antibiotsku profilaksu minimalizuje.

Posle pobačaja, može biti potrebno da se izvrši instrumentalna revizija unutrašnjosti materice. Ukoliko pacijentkinja nije imala epiduralnu analgeziju, može dobiti kratkotrajnu intravensku anesteziju.

Nakon spontanog pobačaja, oporavak, ukoliko nije došlo do komplikacija, bude potpun u periodu 48-72 sata.

Izvesno vreme pacijentkinja će imati vaginalno krvarenje slabijeg intenziteta. Ukoliko je krvarenje obilno, ukoliko pacijentkinja dobije povišenu telesnu temperaturu, ili ima bol u stomaku, potrebno je da se hitno javi ginekologu.

Mesto pregleda