Uklanjanje kamenca je stomatološka procedura koja podrazumeva uklanjanje čvrstih naslaga i mrlja na zubima, pomoću ultrazvučnog aparata.

Kako se uklanja kamenac sa zuba

Uklanjanje kamenca sa zuba je bezbolna procedura, osim, ako se pacijent javi u fazi kada su desni već bolne, upaljene ili otečene. U tim slučajevima će se javiti bolna osetljivost tokom rada, ali ona nije rezultat uklanjanja kamenca, već upale koja se desila.

Primenom ultrazvučnog aparata (kavitrona) i njegovih nastavaka, vrši se uklanjanje čvrstih naslaga i pigmentnih mrlja sa zuba. 

Desni i zubi se tokom ove intervencije neće oštetiti. Aparat ispušta vodu, intervencija nije bolna, uglavnom se u nekim momentima može osetiti blaga nelagoda. 

Završna faza uklanjanja kamenca je poliranje zuba, tj. pranje zuba, koje se vrši posebnom četkicom i profesionalnom pastom, kako bi se ostvarile glatke površine na zubima, jer se na takvim površinama mnogo teže akumulira dentalni plak.

Iz kojih razloga se vrši skidanje kamenca sa zuba

Tokom stomatološkog pregleda, stomatolog inspekciom (gledanjem) uočava postojanje čvrstih naslaga na zubima pacijenta. Te čvrste naslage (kamenac) su uglavnom rezultat nakupljanja mekih naslaga na zubima, tzv. dentalnog plaka, usled neadekvatne oralne higijene. 

Tokom vremena dolazi do taloženje mineralnih soli iz pljuvačke u dentalni plak, tako da on postaje tvrda zubna naslaga. Često se pored čvrstih naslaga uočavaju i pigmentne mrlje (mrlje na zubima usled konzumiranja prebojene hrane i napitaka), koje je takođe potrebno ukloniti. 

Ove naslage na zubima onemogućavaju pravilnu higijenu usta i zuba, pa se kao posledica kamenca javlja upala udesni, a u uznapredovaloj fazi i parodontopatija. 

Nikako ne čuvati ovakve naslage na zubima, niti ove naslage učvršćuju zube, već je potrebno ukloniti ih što pre je moguće.

Ukoliko pacijent primeti prisustvo navedenih naslaga, tada je potrebno i da se javi stomatologu. Takođe, ukoliko se javi krvarenje desni usled pranja zuba, to je signal da se intervencija uklanjanja kamenca mora sprovesti.

Važne napomene za pacijente

- Procedura skidanja kamenca sa zuba ne zahteva posebnu pripremu, kod većine pacijenata.
- U slučajevima pacijenta sa hroničnim sistemskim oboljenjima, pre intervencije potrebna je zaštia antibiotskom terapijom, kako bi se sprečilo širenje bakterija.
- Intervencija uobičajeno traje do 30 minuta.
- Preporuka je da se intervencija obavlja 2 puta godišnje, kod pacijenata koji su skloni nakupljanju ovih naslaga.
- Nastajanje zubnog kamenca ne može se u potpunosti sprečiti, ali se može usporiti. Jako je važno pravilna i redovna higijena zuba, kao i redovni preventivni stomatološki pregledi.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Opšta stomatologija i dijagnostika

Stomatološke intervencije