Aplikacija/uklanjanje spirale

Aplikacija spirale (IUD – intrauterini uložak) u cilju kontracepcije ili terapije. Postoje različiti oblici, vrste i veličine spirale. Spirala se nabavlja po preporuci ginekologa u odnosu na zdravstveno stanje.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Aplikovanje spirale, bilo da je hormonska ili ne, predstavlja neinvazivnu metodu kontrole rađanja. Postavljanje spirale je moguće, osim u cilju sprečavanja neželjene trudnoće, i kao terapijska indikacija.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Aplikacija spirale se izvodi na isti način kao i svaki ginekološki pregled grlića. Lekar specijalista ginekologije će uz pomoć instrumenta spekuluma uvesti spiralu u unutrašnjost materice. Nakon toga se ultrazvukom proverava da li je spirala postavljena na dobro mesto.

Aplikacija spirale se izvodi u ambulantnim uslovima u periodu između 3. i 5. dana menstrualnog ciklusa. Za aplikovanje spirale nisu potrebne ni lokalna ni opšta anestezija.

Na identičan način se vrši i uklanjanje spirale. Spirala se vadi u ambulantnim uslovima povlačenjem končića. Takođe, moguće je i da se prilikom vađenja stare spirale plasira nova.

Ukoliko je usled razvoja nekog oboljenja ili stanja (sumnja na malignitet, produženo krvarenje, „urasla“ spirala, itd.) neophodno izvaditi spiralu instrumentalnim putem, ginekolog će pacijentkinji dati dalje smernice i uputstva.

Postavljanje i uklanjanje spirale može biti neprijatno, ali procedura nije bolna.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Spirala se postavlja u cilju sprečavanja neželjene trudnoće ili kao terapijska indikacija. U razgovoru sa ginekologom i prethodno obavljenim kompletnim ginekološkim pregledom, a u skladu sa zdravstvenim stanjem pacijentkinje i njenim potrebama, lekar daje preporuku koju vrstu spirale je neophodno aplikovati.

Važne napomene za pacijente

  • Izvodi se u periodu 3–5 dana menstrualnog ciklusa
  • Izvodi se u ginekolškoj ordinaciji
  • Za aplikovanje spirale nije potrebna anestezija
  • Procedura nije bolna, ali može biti malo neprijatna.

Naš tim iskusnih stručnjaka