Rendgen pluća i srca predstavlja radiološku metodu snimanja grudnog koša i organa koji se u njemu nalaze – pluća, srca, disajnih puteva i krvnih sudova, baziranu na apsorpciji rendgenskih zraka.

Rendgen (RTG) pluća predstavlja osnovni i najčešći dijagnostički postupak, kod tegoba respiratornog sistema. 

Snimanje pluća podrazumeva primenu rendgenskih X zraka, u minimalnoj neškodljivoj dozi. Zasniva se na različitoj apsorpciji zraka različitih vrsta tkiva, što daje crno-belu sliku različitih intenziteta senki/nijansi. Najviše zrakova upijaju metalne proteze i strana tela, zatim kontrastna sredstva, potom koštano tkivo, meka tkiva, a najmanje vazduh (u plućima).

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja rendgen pluća

Rendgen pluća i rendgen srca se najčešće rade po indikaciji lekara (opšte prakse, pulmologa, hirurga, kardiologa), kod pacijenata sa simptomima i znacima kao što su:

Kašalj i iskašljavanje sekreta, krvi i/ili penušavog sadržaja, bol u grudnom košu, otežano disanje, gušenje, nedostatak vazduha pri ležanju na ravnom uzglavlju, povreda grudnog koša, sa simptomima infekcije donjih partija respiratornog trakta.

Bolest koja se najčešće povezuje sa ovom dijagnostikom jeste pneumonija – upala pluća. Rendgen pluća je dragocena metoda u postavljanju dijagnoze pneumonije i bronhopneumonije, kao i u praćenju evolucije ove bolesti. 

Još neka stanja i bolesti kod kojih su neizostavni rendgen pluća i snimanje srca su: 

Hronična opstruktivna bolest pluća – HOBP, emfizem, hronične fibrozne/restriktivne bolesti pluća, profesionalna/inhalaciona oboljenja pluća, tumorske mase/metastaze u plućima, uvećani limfni čvorovi sredogruđa, tuberkuloza, edem pluća, apsces pluća, atelektaza – kolaps plućnog tkiva, pleuritis – upala plućne maramice, pleuralni izliv, pneumotoraks. Snimanje se preporučuje i kod bolesti srca kao što su: urođene srčane mane, kardiomiopatija, srčano popuštanje, bolesti srčane maramice – perikarditis.

Dijagnostika putem RTG pluća i RTG srca ima veliki značaj u praćenju evolucije svih nabrojanih bolesti, učinka terapije i rezolucije bolesti.

Kako se obavlja rendgen pluća

Rendgen (RTG) pluća je jednostavna, brza i bezbolna metoda, i ne zahteva pripremu. Izvodi se u dva pravca, PA – postero-anteriornom (prednje-zadnjem) i u lateralnoj/bočnoj projekciji.

Pacijent je u stojećem stavu (alternativno sedećem ili ležećem stavu kod nepokretnih bolesnika), grudima oslonjen na ploču rendgen aparata, sa rukama na struku i ramenima potisnutim unapred kod PA snimka.

Kod lateralne projekcije pacijent je levom stranom grudnog koša (ili desnom – zavisno od lokalizacije promene u grudnom košu) naslonjen na ploču rendgen aparata, sa rukama podignutim iznad glave i zabačenim što više unazad. 

Snimanje grudnog koša koje obuhvata RTG srca i pluća traje kratko, ali se mora mirovati par trenutaka tokom snimanja uz zadržavanje daha na par sekundi radi dobijanja što jasnije slike. 

Prilikom zauzimanja položaja i tokom samog snimanja pacijent dobija detaljne instrukcije od radiološkog tehničara. 

RTG snimak pluća i srca potom opisuje doktor specijalista radiologije, sa predlogom za dalju dijagnostiku ukoliko ima potrebe.

Digitalni rendgen pluća

U Opštoj bolnici MediGroup, snimanja se obavljaju GXR-SD dijagnostičkim digitalnim rendgenskim aparat najnovije generacije. izvrsnih tehničkih performansi, koji pruža sva potrebna digitalna rešenja za potrebe snimanja u medicini.

Važne napomene za pacijente

- Brza i bezbolna dijagnostika.
- Nakon snimanja pluća odmah se dobija opis rendgenskog snimka.
- Snimanje uobičajen traje do 15 min.
- Za ovo snimanje nije potrebna posebna priprema. Neophodno uklanjanje nakita i pirsinga pre snimanja.
- Kontraindikacija za obavljanje RTG srca i rendgena pluća je trudnoća ili sumnja na trudnoću (izostanak ciklusa). Obavezno naglasiti lekaru/medicinskom osoblju, jer rendgenski zraci mogu uticati štetno na plod.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Mamografija

Rendgen dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika

MSCT dijagnostika - skener

MRI dijagnostika - magnetna rezonanca