Elektrofiziološko snimanje u ginekologiji i akušerstvu – Kardiotokografija CTG

Kardiotokografija ili CTG predstavlja zapis srčanih tonova bebe. Pored srčanih tonova, ovim testom se dobija uvid u oksigenizaciju ploda, ali i uvid u postojanje, učestalost i snagu kontrakcija materice.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge -–šta je pregled, intervencija

Kardiotokografija (CTG) je dijagnostička metoda (grafički prikaz) koja se primenjuje tokom trudnoće i samog porođaja za praćenje srčane radnje ploda i aktivnosti mišića zida materice (kontrakcija) pomoću specijalnog uređaja. CTG je neinvazivna dijagnostička metoda koja ne može nauditi ni trudnici, ni bebi.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

CTG se izvodi tako što pacijentkinja leži na leđima, a medicinska sestra postavlja na trbuh dva pojasa sa provodnicima. Jedan registruje srčanu aktivnost ploda, a drugi kontrakcije materice. Po završenom snimanju CTG traku, tj. grafički zapis snimanja, tumači ginekolog. Na osnovu tog zapisa ginekolog određuje vreme sledećeg CTG-a. U toku porođaja CTG zapis se vrši kontinuirano. Snimanje traje oko 20 minuta, a ukoliko plod spava ili je slabije aktivan, snimanje može trajati i duže.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Kardiotokografija se najčešće radi u trećem trimestru trudnoće. Može se primenjivati od 28. nedelje trudnoće. Preporuka je da se nakon navršene 36. nedelje trudnoće CTG radi jednom nedeljno ili češće, ukoliko postoji potreba i ako to proceni ginekolog.

CTG se koristi za procenu stanja ploda pre rođenja. Cilj testa je da pokaže snabdevanje ploda kiseonikom na osnovu praćenja srčanog rada (prvenstveno broja otkucaja) i pokreta ploda.

Prema rezultatu testa, ukoliko je potrebno, mogu se predložiti dalja ispitivanja, češće i detaljnije praćenje trudnoće ili završavanje trudnoće porođajem pre termina.

Ginekolog takođe može predložiti CTG ukoliko se radi o trudnoći praćenoj određenim komplikacijama, kao što su: dijabetes u trudnoći, povišen krvni pritisak, Rh inkopatibilija, starije prvorotke, lečeni sterilitet, placenta previja, smanjena količina plodove vode ili ako je trudnoća prenešena (nije završena porođajem u planiranom terminu), takođe, i ako je uočen zastoj u rastu ploda ili je plod manje aktivan.

Važne napomene za pacijente

  • CTG uobičajeno traje oko 20 minuta
  • Metoda je u potpunosti neinvazivna i bezbedna
  • Nije potrebna posebna priprema za ovaj test.

Naš tim iskusnih stručnjaka