23. JAN 2024.

Akne – mladalačke bubuljice

Akne vulgaris (tzv. mladalačke bubuljice) nisu oboljenje koje ugrožava zdravlje, ali sa psihološkog, socijalnog i emotivnog aspekta mogu biti ozbiljan problem, zbog kojeg se mnogi adolescenti osećaju nesigurno, neprivlačno i frustrirarno. Gotovo 90 odsto adolescenata i veliki broj odraslih ljudi ima manje ili više izražen problem akni.

Akne su poremećaj pilosebacealnih folikula koji se razvija na licu i trupu. U pubertetu androgeni hormoni povećavaju produkciju sebuma (masnih supstanci) iz uvećanih sebacealnih žlezda koje postaju začepljene. Propionibacterium acnes, saprofitne bakterije koje se nalaze u folikulima doprinose nastanku akni. Osnovna lezija (promena) je komedon. Komedoni (mitiseri) mogu biti otvoreni (crni) ili zatvoreni (beli). Upala vodi ka stvaranju čvorića, gnojanica (pustula) i čvorova.
- Većina tinejdžera može očekivati pojavu akni u nekom periodu života, mada su one obično blage. Srednje do teži oblik akni pogađa oko 20% mladih ljudi.
- Genetski faktori (nasleđe) igraju ulogu i pojava akni u porodici je česta. Nasleđe je prisutno u oko 80% slučajeva kod prvih rođaka.
- Češće su kod dečaka nego kod devojčica. Akne nastaju u adolescenciji, kada se polni hormoni aktiviraju. Pošto pubertet počinje ranije akne se sada viđaju kod mlađih pacijenata.
- Kod ženskog pola se mogu pojačavati predmenstrualno.
- Akne mogu biti udružene sa policističnim jajnicima.
- Mogu biti rezultat abnormalne produkcije androgena.

Lečenje akni

Ako su akne manje izražene, nazivamo ih fiziološkim i tada su dovoljne blage terapijske procedure. Ukoliko je problem sa aknama ozbiljniji, onda svakako treba doći na pregled kod dermatologa koji će prepisati individualno prilagođenu terapiju, u skladu sa godinama i polom pacijenta, kao i sa tipom njegove kože, rasprostranjenošću akni i slično.

Svaka fizička trauma, dovodi do zapušavanja i opstrukcije lojnih žlezda, što znači da je štetno svako ceđenje, ali i UV zračenje u solarijumu, kao i sunčanje. Za zaštitu od sunca treba odabrati „oil free“ preparate. Takođe, upotreba preparata za mehanički piling lica, takozvane „scrub“ kreme nije poželjna, a upotrebu hidratantnih krema treba pažljivo dozirati.

Izbor i koncentracija leka za akne je stvar procene dermatologa nakon pregleda.
Uz lekove uvek treba adekvatno čistiti lice, vodom i blagim sapunima neutralnih pH odn. gelovima. Terapija zavisi od vrste promena i raširenosti akni.
Blage akne mogu se tretirati medicinskom kozmetikom koja se kupuje u apotekama i nije komedogena (ne stvara komedone).

Lečenje srednje teških i izraženijih oblika akni

Srednje teški oblici akni leče se preparatima za lokalnu primenu (mazanje) kao što su keratolitici-salicilna kiselina 10%, sumpor, benzoil peroksid, azelaična kiselina i retinoidi. Najefikasniji su retinoidi (tretinoin, adapalen). Svi ovi preparati izazivaju blago isušivanje kože i osetljivost na sunce. Koriste se uveče, a dodatno se propisuju preparati za negu koji imaju zadatak da hidriraju kožu.

Losioni sa antibioticima (klindamicin, eritromicin) smiruju upalu, i najčešće se kombinuju sa već nabrojanim preparatima. Uz lokalnu terapiju mogu se primeniti i hemijski pilinzi voćnim kiselinama.

Akne nisu oboljenje izazvano mikroorganizmima. U njima se nalazi određena saprofitna bakterijska flora, tj. već pomenuti Propionbacterium acnes, koja je ponekad aktivnija kod osoba sa masnom kožom, ali nema govora o nekakvoj superinfekciji. Besmisleno je uzimati bris ili raditi antibiogram, a pogotovo primenjivati nekakve autovakcine.

Ukoliko postoje izraženiji oblici akni sa većim brojem pustula (gnojanica) i čvorićima prepisuju se antibiotici za peroralnu upotrebu (tablete, kapsule) koji imaju antiupalno dejstvo (tetraciklini, azitromicin). Uzimaju se po određenim režimima, nekada i više nedelja, a terapiju mora odrediti dermatolog, i ta terapija je prilagođena svakom pacijentu ponaosob. U terapiji kod žena nekada se dodaju i antiandrogeni ili standardni oralni kontraceptivi. Preporučuje se pregled ginekologa.

Teži oblici akni, osim na licu često su i na grudnom košu (leđima, i grudima) kod pacijenata koji imaju izražene čvorove, ciste, gnojne promene i težnju ka stvaranju ožiljaka, leče se preparatom izotretinoin (Roaccutane) koji se primenjuje više meseci i u dozi zavisno od kliničke slike. Mogu ga koristiti i mlađi uzrasti (već od 12 g života). Smanjuje lučenje sebuma, masnoće kože, a u početku isušuje kožu i povećava osetljivost na sunce (pacijentima se savetuje zaštita kože od Sunca i nošenje naočara za sunce). Ima teratogeno dejstvo, oštećuje plod, pa je potrebna striktna zaštita žena od neželjene trudnoće. Retko izaziva poremećaj lipidnog statusa (povišenje masnoća u krvi) i oštećenja jetre. Laboratorijski rezultati, po preporuci dermatologa se kontrolišu pre i u toku terapije Roaccutanom.

Posle nekoliko meseci dermatolog treba da dovede pacijenta u stanje da nema promena, ili su one minimalne. Inače, čak i vrlo teški oblici akni ako se leče na vreme, i ako ih pacijent ne dira, mogu da prođu bez ožiljaka. Ukoliko ožiljci ipak ostanu, uz veliko strpljenje pacijenta i lekara, mogu se otkloniti, primenom različitih tretmana.

Zablude u vezi sa aknama

Jedna od najčešćih zabluda odnosi se na uticaj ishrane na stvaranje ili širenje akni. Čokolada i masna hrana nemaju uticaja na akne, jedino se ne preporučuje preveliki unos ugljenih hidrata (šećera) sa visokim glikemijskim indeksom.

Dobro odabran puder može biti i koristan u terapiji akni. Puder koji ima dobru moć pokrivanja povećava samopuzdanje a žene kad imaju puder ređe „cede bubuljice“. Puder se može koristiti svakodnevno, ali to mora biti onaj na kojem je naznačeno «oil free» ili su to specijalne tonirane kreme koje proizvode farmaceutske kuće, posebno namenjene za akne. Kameni puder treba koristiti samo za korekcije, jer je prirodno mastan. Pre nanošenja puder nije potrebna nikakva podloga, a kvalitetan puder nije štetan.

Prognoza akni: Većina slučajeva su blagi oblici – fiziološke akne, koje nestaju spontano. Srednje teži i teški oblici zahtevaju dermatološko lečenje.

Nakon 25. godine života kod 12% žena i 3% muškaraca mogu i dalje postojati promene tipa akni. U tom slučajevima preporučuje se dermatološko lečenje nakon pregleda.

Olga Osipov

dr Osipov Olga

lekar specijalista dermatovenerologije