22. JAN 2024.

Akutni prostatitis

Akutni prostatitis je uglavnom bolest zdravih i relativno mladih ljudi, starosti od 20 do 40 godina. Uzročnici su razne bakterije, ali i intracelularni mikroorganizmi (Chlamydia, Mycoplasma te Ureaplasma). Tegobe koje ga prate jesu visoka temperatura, groznica, opšta slabost, bolovi između čmara i mošnica ili završnog dela debelog creva. Ove tegobe su praćene i učestalim, bolnim i otežanim mokrenjem, pa čak i nemogućnošću mokrenja. Pri tzv. digitorektalnom pregledu, ovakva prostata je vrlo bolna, topla i često razmekšana. U nekim slučajevima formiraju se gnojne kolekcije, koje treba hirurški isprazniti. U slučaju hroničnog prostatitisa bakterije se uporno zadržavaju u prostatičnom tkivu, odakle se šire i izazivaju upalu sluzokože mokraćne bešike ili semenika i pasemenika.

Postoji i tzv. hronični nebakterijski prostatitis, gde obično ne možemo izolovati bakteriju uzročnika. Bolest se manifestuje uglavnom tištećim ili tupim bolom u predelu međice (između mošnice i čmara), ali i bolovima u mokraćnoj bešici, polnom organu, preponskim kanalima ili krstima. Kod nekih bolesnika, bolovi se javljaju samo u toku ejakulacije i nakon nje. O hroničnom prostatitisu govori ako navedene tegobe traju duže od tri meseca.

Ova bolest svakako ne ugrožava bolesniku život, ali sigurno pogoršava njegov kvalitet. Lečenje akutnog i hroničnog prostatitisa često je kompleksno i zahteva puno angažovanje urologa, ali i pacijentovu saradnju.

medigroup-logo

MediGroup