23. JAN 2024.

Helikobakter pilori (HP) infekcija

Od kada su 1983. godine histopatolog Warren i gastroenterolog Marshall prvi put uspeli da dokažu spiralne bakterije u želucu, Helikobakterpilori infekcija (HP) u stalnom je fokusu naučnih i medicinskih krugova. Brojna istraživanja dokazala su povezanost HP infekcije sa gastritisom, čirom na dvanaestopalačnom crevu (DU), čirom na želucu (UV), karcinomom želuca i niskomalignim MALT-limfomom (dosta retko).

HP infekcija započinje ulaskom bakterije u digestivni trakt, bilo putem hrane, prljavih ruku ili dahom od strane zaražene osobe. Za sada je nemoguće iskoreniti je, jer se smatra da je naširoko rasprostranjena po celom svetu.

Da li će doći do infekcije zavisi i od sposobnosti bakterije da savlada odbrambene snage organizma tj. koliko je želudačna sluznica domaćina otporna na infekciju, kao i od sposobnosti bakterije za razmnožavanjem i širenjem. U zemljama niskog higijenskog standarda velika je učestalost infekcije, većinom kod dece do desete godine života, a u razvijenim zemljama kod starije životne dobi.

HP infekcija povećava rizik od nastanka čira četiri do deset puta, pa se lečenjem ove infekcije leči i sam čir, te je mogućnost ponovnog pojavljivanja čira manja. HP infekcija je dosta česta kod dvanaestopalačnog creva (DU) a ređa kod čira na želucu (UV).

Tegobe mogu biti blaže do teže i to su: mučnina, gađenje, povraćanje, nadimanje stomaka, kiselina i gorušica, podrigivanje, blaži ili jači bolovi u predelu želuca ili ispod rebarnih lukova itd.

Dijagnostika: HP infekcije mogu se dijagnostikovati neinvazivnim i invazivnim metodama. Neinvazivne metode podrazumevaju antitela iz krvi, urea izdisajni test ili antigen iz stolice, dok u invazivne spada gastroskopija (sonda) sa uzimanjem uzorka na HP infekciju.

Terapija podrazumeva antibiotike sa lekovima za smanjenje lučenja kiseline (IPP) i probiotike.

Sve navedene metode mogu se brzo i pouzdano obaviti u MediGroup ustanovama.

Rastko Radović

dr Radović Rastko

specijaliste interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatologije Dom zdravlja Dr Ristić