Doppler krvni sudova ruku je bezbolna i neškodljiva, ultrazvučna metoda pregleda arterijskih i venskih krvnih sudova ruku i protoka krvi kroz njih.

Ova ultrazvučna metoda koristi Dopplerov efekat da omogući prikaz promena u brzini protoka krvi u rukama. Dopplerom se meri razlika u konstantnim frekvencama objekta koji se kreće (krvnih zrnaca), u odnosu na posmatrača (ultrazvučna sonda).

Ova ultrazvučna metoda omogućava da se otkriju mnoge promene u strukturi i funkciji krvnih sudova ruku.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja color doppler ruke

Ultrazvučna dijagnostika krvnih sudova gornjih ekstremiteta se obavlja na predlog lekara opšte medicine ili vaskularnog hirurga, mada se može obaviti i samoinicijativno. 

Najčešća stanja kod kojih se preporučuje su proširenje ili suženje krvnih sudova ruke, kod sumnje na zapaljenje krvnih sudova ili formiranje tromba u krvnim sudovima.

Savetuje se da se doppler ruku obavi i kod postojanja otoka, bola, promene boje kože u vidu crvenila, odsustva pulsa na jednoj ruci. 

Takođe, color doppler se radi i kao kontrolna dijagnostička metoda kod pacijenata koji su imali intervencije na krvnim sudovima (arterio-venska fistula za hemodijalizu), kod pacijenata koji imaju ugađen pace-maker, kod pacijenata koji su imali plasiran centralni venski kateter i kod sumnje na koarktaciju aorte. 

Doppler krvnih sudova ruku obavlja se i kod pacijentkinja koje su imale tumor dojki i zračnu terapiju, kao i kod tumora grudnog koša.

Kako se izvodi utrazvučni pregled krvnih sudova ruku

Sam utrazvučni pregled krvnih sudova gornjh ekstremiteta obavlja se tako sto pacijent oslobodi ruku od odeće i nakita, i legne na krevet. Ruke su opružene pored tela, ali u nekim segmentima pregleda lekar može zamoliti da postavite ruku u određeni položaj. 

Na kožu ruke duž krvnih sudova se nanosi utrazvučni gel, koji je na vodenoj bazi i potpuno neškodljiv.

Prilikom pregleda posmatraju se potključna arterija i vena, zatim se prati čitav tok vena i arterija niz ruku i posmatraju krvni sudovi nadlaktice i podlaktice. Pregleda se prvo jedna, a zatim i druga ruka. 

Nakon preleda pacijenti dobijaju se izveštaj specijaliste radiologa, koji dalje dostavljaju lekru koji ih je uputio na Doppler krvnih sudova ruku.

Važne napomene za pacijente

- Ne postoji specifična priprema za pregled, osim što je kod pušača potrebno da ne konzumraju cigarete najmanje sat vremena pre pregleda.
- Pregled je bezbolan i bezbedan (ne emituje se zraenje) i može se obavljati u bilo koje doba dana.
- Trajanje pregleda je oko 30 minuta.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Rendgen dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika

MSCT dijagnostika - skener

MRI dijagnostika - magnetna rezonanca