Biopsija horionskih čupica

Invazivna dijagnostička procedura tokom koje se uzorkuje tkivo horiona (buduće posteljice) radi analize hromozoma na postojanje eventualnih genetskih oboljenja bebe. Predlaže se trudnicama kod kojih skrining prvog trimestra ukazuje na povećan rizik od postojanja hromozmskih anomalija ili u slučaju otkrivnih anomalija kod ploda na ranom ultrazvučnom pregledu. Uzorak se šalje u laboratoriju na analizu. Rezultati se očekuju u naredne dve sedmice.

Najčešća pitanja i dodatne informacije

Definicija usluge – šta je pregled, intervencija

Horiocenteza – biopsija horionskih čupica je invazivna dijagnostička procedura, tokom koje se uzorkuje tkivo posteljice radi analize hromozoma na postojanje eventualnih genetskih oboljenja bebe.

Kako se izvodi (obavlja) pregled, intervencija

Biopsija horionskih čupica izvodi se u bolničkim uslovima u starosti trudnoće između 10. i 12. nedelje. Postupak se može izvesti uvođenjem igle kroz stomak (transabdominalno) ili kroz grlić materice (transvaginalno) u matericu.

Ultrazvučnim pregledom se utvrđuje položaj bebe i mesto posteljice u materici. Na osnovu položaja posteljice, određuje se mesto punkcije. Mesto punkcije se čisti sa dezinfekcionim sredstvom koje je bezbedno i za mamu i za bebu.

Nakon toga se uvodi specifična igla uz kontrolu ultrazvuka i uzorkuje se mali deo horionske čupice tj. posteljice. Uvođenje igle je bolno koliko i bilo koje drugo davanje injekcija.

Mesto punkcije se potom čisti dezinfekcionim sredstvom i pokrije sterilnom gazom. Uzorak se šalje u laboratoriju na analizu. Rezultati se očekuju u naredne dve sedmice.

Nakon procedure lekar daje jasna uputstva i terapiju (ukoliko je neophodna).

Postoji veći rizik od razvoja infekcije ili neke komplikacije (kao što je krvarenje iz posteljice i posledično rizik od sponatnog pobačaja), nego što je to slučaj kod amniocenteze. Ukoliko se analizom utvrdi neko oboljenje, ginekolog daje dalje preporuke o nastavku trudnoće.

Ukoliko posle horiocenteze primetite jedan ili više simptoma, kao što su povišena temperatura, vaginalno krvarenje ili bol, potrebno je odmah se javiti lekaru.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja – simptomi, bolesti, stanja

Horiocenteza se radi kako bi se analizirali hromozomi ukoliko postoje genetska oboljenja bebe.

Horiocenteza se predlaže trudnicama kod kojih se iz anamnestičkih podataka stiče uvid o postojanju nekog genetskog oboljenja u porodici ili u prethodnoj trudnoći. Horiocenteza se predlaže i kod onih trudnica kod kojih je test pokazao visok rizik na neki od sindroma.

Važne napomene za pacijente

  • Procedura traje do 30 minuta
  • Izvodi se između 10. i 12. nedelje trudnoće
  • Izvodi se u bolničkim uslovima
  • Rezultate možete očekivati u roku od dve sedmice
  • Nakon ove procedure dobija se preporuka o eventualnoj terapiji, kao i savet ginekologa o daljem toku trudnoće.