Kardiotokografija (CTG) je dijagnostička metoda (grafički prikaz) za praćenje srčane radnje ploda i aktivnosti mišića zida materice (kontrakcija), pomoću specijalnog uređaja, tokom trudnoće i samog porođaja. 

Pored srčanih tonova, CTG-om se dobija uvid u oksigenizaciju ploda, kao i u postojanje, učestalost i snagu kontrakcija materice.

CTG je neinvazivna dijagnostička metoda, koja ne može nauditi niti trudnici, niti bebi.

Kada se radi i zbog čega se obavlja Kardiotokografija (CTG)

Kardiotokografija se najčešće radi u trećem trimestru trudnoće. Može se primenjivati od 28. nedelje trudnoće. Preporuka je da se nakon navršene 36. nedelje trudnoće CTG radi jednom nedeljno ili češće, ukoliko postoji potreba po proceni ginekologa.

CTG se koristi za procenu stanja ploda pre rođenja. Cilj testa je da pokaže snabdevanje ploda kiseonikom na osnovu praćenja srčanog rada (prvenstveno broja otkucaja) i pokreta ploda.

Prema rezultatu testa, ukoliko je potrebno, mogu se predložiti dalja ispitivanja, češće i detaljnjije praćenje trudnoće ili završavanje trudnoće porođajem pre termina.

Ginekolog takođe može predložiti CTG ukoliko se radi o trudnoći praćenoj određenim komplikacijama, kao što su: dijabetes u trudnoći, povišen krvni pritisak, Rh inkopatibilija, starije prvaorotke, lečeni sterilitet, placenta previja, smanjena količina plodove vode ili ako je trudnoća prenešena (nije završena porođajem u planiranom terminu), takođe, ako je uočen zastoj u rastu ploda ili je plod manje aktivan.

Kako se izvodi CTG

CTG se izvodi tako što pacijentkinja leži na leđima, medicinska sestra postavlja na trbuh dva pojasa sa provodnicima. Jedan registruje srčanu aktivnost ploda, a drugi kontrakcije materice. Po završenom snimanju CTG traku, tj. grafički zapis snimanja, tumači ginekolog. Na osnovu tog zapisa ginekolog određuje vreme sledećeg CTG-a. U toku porođaja CTG zapis se vrši kontinuirano.

Snimanje traje oko 20 minuta, a ukoliko plod spava ili je slabije aktivan, snimanje može trajati i duže.

Važne napomene za pacijentkinje

– CTG uobičajeno traje oko 20 minuta.
– Metoda je u potpunosti neinvazivna i bezbedna.
– Nije potrebna posebna priprema za ovaj test.

Mesto pregleda

Mesto pregleda
Opšta bolnica MediGroup
Cena usluge u izabranoj ustanovi iznosi4800 RSD

Lekari koji vrše uslugu:

Informacije i zakazivanje

Ambulantni pregledi

Ginekološke intervencije u dnevnoj bolnici

Perinatološke intervencije

Akušerstvo

Klasične ginekološke operacije

Laparoskopske ginekološke operacije