Rendgen kolena predstavlja dijagnostičku radiološku proceduru snimanja pomoću rendgenskih X zraka, kao i veoma značajnu metodu koja se primenjuje u dijagnostici patoloških promena struktura koje ulaze u sastav zgloba kolena.

Ova dijagnostička procedura pruža lekaru značajne podatke o morfološkom stanju koštano-zglobnih i ligamentatnih struktura zgloba kolena, pomoću koje lekar dobija informacije neophodne za postavljanje dijagnoze.

Ukoliko se pomoću rendgenskog snimanja kolena ne mogu uvideti patološke promene, a simptomi su prisutni, pacijent se neretko upućuje na opsežniju dijagnostiku (magnetna rezonanca, artroskopija i dr.)

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja rendgen kolena

Rendgen kolena se najčešće zakazuje na osnovu indikacije postavljene od strane lekara specijaliste.

Najčešće na ovu dijagnostičku proceduru upućuju lekari specijaliste ortopedske hirurgije sa traumatologijom, lekari specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, specijalisti sportske medicine i dr.

Najčešća stanja i bolesti za koje je neophodno obaviti ovu proceduru su traumatske povrede zgloba kolena, čiji su simptomi bol, otok, crvenila, ograničeni pokret u predelu zgloba kolena, sumnja na prelom ili povredu ligamenata.

Premda je ova procedura veoma značajna u dijagnostikovanju patoloških promena nastalih usled traume, rendgen kolena se takođe upotrebljava u dijagnostici neinfektivnih i infektivnih zapaljenja struktura zgloba kolena: osteoartritisa, gonartroze, prisustva abnormalne tečnosti u predelu kolenog zgloba, degenerativnih promena koštano-zglobnih struktura zgloba kolena, ograničene pokretljivosti i dr.

Kako izgleda rendgensko snimanje kolena

Rendgensko snimanje kolena se standarno izvodi u dve projekcije, AP (anteroposteriornoj) i lateralnoj projekciji.

Snimanje se obavlja u ležećem položaju i pri tom da je zglob kolena u kontaktu sa stolom, kao i na boku, kako bi moglo da se snimi koleno i u drugoj projekciji. 

Neophodno je da pacijent bude miran u toku samog snimanja, zbog potencijalnog artefakta i pogrešnog tumačenja nalaza ukoliko se pacijent pomera u toku samog snimanja.

Snimanje kolena traje kratko, a detaljnija uputstva u toku samog snimanja dobićete od radiološkog tehničara prilikom dolaska na snimanje.

Nakon obavljenog snimanja, pacijent dobija rendgenski snimak kolena, koji tumači i opisuje lekar specijalista.

Važne napomene za pacijente

- Rendgen kolena uobičajeno traje oko petnaest minuta.
- Ova metoda je u potpunosti neinvazivna i bezbolna i koristi minimalnu dozu rentgenkog X zračenja.
- Za snimanje kolena rendgenom nije neophodna posebna pripema.
- Jedna od relativnih kontraindikacija predstavlja trudnoća. U tom slučaju (ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću) neophodno je da naglasite tu informaciju prilikom dolaska.

Digitalni rendgen kolena

U Opštoj bolnici MediGroup, snimanja se obavljaju GXR-SD dijagnostičkim digitalnim rendgenskim aparat najnovije generacije. izvrsnih tehničkih performansi, koji pruža sva potrebna digitalna rešenja za potrebe snimanja u medicini.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Mamografija

Rendgen dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika

MSCT dijagnostika - skener

MRI dijagnostika - magnetna rezonanca