Pregled lekara specijaliste dermatovenerologije podrazumeva sveobuhvatan i detaljan pregled kože čitavog tela, vidljivih sluznica, noktiju i kose.

Pregled dermatologa bazira se na pregledu golim okom, a potom i na koriščenju pomoćnih aparata, najčešće dermatološke lupe sa osvetljenjem i dermoskopa, posebnog ručnog aparata sa uveličanjem, kojim se najbolje sagledavaju pigmentne promene – mladeži, ali i nepigmentne, zapaljenske promene na koži i sluznicama.

Kada se zakazuje pregle kod dermatologa

Dermatolog se bavi izučavanjem, dijagnostikom, lečenjem i prevencijom bolesti kože, sluzokoža, kose i noktiju. 

Pregled se obavlja kod pojave bilo kakvih promena na koži i sluznicama, crvenila, osipa, svraba, otoka, suvoće, perutanja, izraslina, akni, pojave novih i izmenjenih mladeža - koji krvare ili naglo rastu, kod pogoršanja hroničnih dermatoloških bolesti, opadanja kose, promena na noktima, genitalnih promena kod polno prenosivih bolesti. 

Dermatološki pregled se savetuje i preventivno, jedanput godišnje u sklopu sistematskog pregleda sa dermoskopskim pregledom mladeža.

Dermatolog će u pojedinim slučajevima uputiti na dalju dijagnostiku (biopsiju, dermoskopiju na FOTOFINDER platformi) ili na dodatni specijalistički ili subspecijalistički pregled (endokrinologu, reumatologu, alergologu, ginekologu), a sve radi utvrđivanja definitvne dijagnoze, osnovne bolesti koja daje i dermatološke simptome i znake, i radi propisivanja najadekvatnije terapije.

Kako se obavlja dermatološki pregled

Pregled dermatologa započinje uzimanjem detaljne anamneze, podataka vezano za problem zbog kojeg pacijent dolazi na pregled. 

Podaci podrazumevaju:

- glavne tegobe (lokalizacija, učestalost javljanja, trajanje i intenzitet tegoba, prisustvo bola, svraba, crvenila, otoka, dovođenje u vezu sa uzrocima, informacije o dosadašnjoj terapiji i da li je bilo boljitka), 

- potom ličnu anamnezu - informacije o drugim pridruženim, hroničnim bolestima ukoliko ih ima, ranijim operacijama i bolničkom lečenju, alergijama, životnim navikama, načinu i uslovima života, kao i stalnoj medikamentoznoj terapiji i upotrebi suplemenata (što može biti od velikog značaja kod sumnje na alergijske kožne promene), 

- a zatim i porodičnu anamnezu - informisanje o genetskoj predispoziciji u užoj porodici za najčešće bolesti koje se javljaju u populaciji, sa posebnim osvrtom na dermatološka oboljenja.

Potom sledi detaljan dermatološki pregled čitave kože, sa posebnim akcentom na zahvaćenu regiju, ponekad uz korišćenje dermatološke lupe ili dermoskopa sa pravljenjem fotografija radi daljeg praćenja kožnih promena. 

U pojedinim slučajevima dermatolog će indikovati dodatne analize i dijagnostiku, biohemijske i hormonske analize krvi, uzimanje brisa kože ili strugotine nokta na bakterije i gljivice, biopsiju promene.

Nakon obavljenog pregleda i dijagnostičkih procedura, dermatolog može dati različite predloge za terapiju, primenu lokalne terapije (antibiotske masti, kremovi, emolijensi) ili oralne medikamentozne terapije, primenu tečnog azota, uklanjanje promena termo-kauterom, radiotalasima, upućivanje hirurgu na kompletno uklanjanje promene, fototerapiju.

Važne napomene

- Pregled dermatologa je jednostavan i bezbolan pregled koji ne zahteva posebnu pripremu
- Preporuka pacijentima je da na pregled dermaologa dođu bez šminke i laka za nokte zbog detaljnog pregleda kože i noktiju.
- Savetuju se redovan samopregled mladeža i praćenje pojave naglog rasta kožnih promena, kao i godišnji preventivni dermatološki pregled kože i mladeža.
- Trajanje pregleda je 20 do 30 minuta.
- Preporučuje se izbegavanje izlaganja suncu od 10-17h, kao i redovno nanošenje krema za UV zaštitnim faktorom.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Opšta medicina

Pedijatrija

Ginekologija

Dermatologija

Oftalmologija

Orl - uho,grlo,nos

Interna medicina

Kardiologija

Gastroenterologija

Endokrinologija

Pulmologija

Hematologija

Reumatologija

Fizikalna medicina

Urologija

Neurologija

Medicina rada

Sportska medicina

Psihijatrija

Psihologija i logopedija

Ortopedija

Opšta hirurgija

Infektologija

Alergologija

Urgentna medicina

Tradicionalna medicina

Nutricionizam