Rendgen glave predstavlja osnovnu radiološku metodu snimanja pre svega kostiju glave i lica, kao i šupljina unutar kostiju – sinusa i očne koštane jame – orbite, a potom i struktura unutar lobanje – moždanog tkiva, moždanih komora i likvora, krvnih sudova i nerava u izvesnoj meri. 

Rendgen dijagnostika je zasnovana na apsorpciji rendgenskih X zraka, koji se primenjuju u minimalnoj neškodljivoj dozi. Ovom vrstom snimanja najbolje se prikazuju koštane strukture, dobija se crno-beli prikaz struktura glave, različitog intenziteta senki.

Najčešće se koristi u hitnim stanjima kod trauma, sumnje na prelom kostiju glave, lica, baze lobanje, a potom i za prikaz kalcifikacija u moždanom tkivu, sumnje na koštane tumore/metastaze i radi vizualizacije urođenih anomalija i deformiteta oblika lobanje.

Kada se zakazuje i zbog čega se obavlja rendgen glave

Jedna od glavnih odlika snimanja glave rendgenom je brzina dobijanja snimka, što je posebno korisno kod trauma glave za potvrdu preloma kostiju krova i baze lobanje i kostiju lica.

Najčešće lekar urgentne medicine, neurolog, neurohirurg, ortoped upućuju na ovu dijagnostiku i to kod sledećih stanja i bolesti:

- traume/povrede glave i kostiju lica
- dekalcifikacija kostiju (rahitis, osteomalacija, hiperparatireodizam)
- deformiteti lobanje
- učestale glavobolje
- primarni tumori kostiju glave i metastatske promene
- infekcije kostiju lobanje
- kalcifikacije moždanog tkiva i krvnih sudova
- gubitak svesti

Kako se obavlja snimanje glave rendgenom

Dijagnostka je jednostavna, brza i bezbolna, ne zahteva pripremu. Rendgensko snimanje glave se standardno radi u dve projekcije, prednje-zadnjoj/antero-posteriornoj (AP) i profilnoj/lateralnoj. 

Pacijent je u sedećem položaju ili leži na specializovanom stolu. U AP projekciji ležeći na leđima pacijent je oslonjen potiljkom na površinu stola, sa rukama opruženim pored tela. Prilikom profilnog snimka, pacijent leži na stomaku glavom oktrenutom u levu ili desnu stranu, zavisno od lokalizacije promene koja se snima. 

Štitasta žlezda i genitalna regija se pokrivaju olovnom keceljom radi zaštite najosetljivijeg tkiva od rendgenskog zračenja.

Tokom zauzimanja i promene položaja, pacijent dobija detaljne instrukcije od radiološkog tehničara. Prilikom samog snimanja glave, koje traje kratko, pacijent zadržava dah na par sekundi radi dobijanja što jasnije slike. 

Rendgenski snimak glave potom opisuje doktor specijalista radiologije, sa predlogom za dalju dijagnostiku ukoliko za tim ima potrebe.

Digitalni rendgen glave

U Opštoj bolnici MediGroup, snimanja se obavljaju GXR-SD dijagnostičkim digitalnim rendgenskim aparat najnovije generacije. izvrsnih tehničkih performansi, koji pruža sva potrebna digitalna rešenja za potrebe snimanja u medicini.

Važne napomene

- RTG glave je prvi izbor dijagnostike kod povreda.
- Brza i bezbolna dijagnostika.
- Za RTG snimanje glave nije potrebna posebna prirpema. Neophodno uklanjanje nakita, pirsinga pre snimanja.
- Opis snimka se dobija odmah nakon snimanja.
- Uobičajeno snimanje glave rendgenom traje do 15 min.
- Kontraindikacija za obavljanje rendgena glave je trudnoća ili sumnja na trudnoću (izostanak ciklusa). Obavezno naglasiti lekaru/medicinskom osoblju, jer rendgenski zraci mogu uticati štetno na plod.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Rendgen dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika

MSCT dijagnostika - skener

MRI dijagnostika - magnetna rezonanca