Terapija tečnim azotom je minimalno invazivnu terapiju koja podrazumeva kontrolisanu destrukciju tkiva smrzavanjem tečnim azotom u cilju lečenja promena na koži.

Tečni azot je hladan, tečni gas sa temperaturom od -194˚C i najčešće se koristi za zamrzavanje i uništavanje površinskih kožnih izraslina kao što su bradavice ili keratoze.

Kada se primenjuje terapija tečnim azotom

Najčešće, indikaciju za primenu terapije tečnim azotom određije lekar specijalista dermatovenerologije, ali i specijalista ginekologije (terapija polnih bradavica-kondiloma) nakon obavljenog detaljnog kliničkog pregleda. 

Najčešće terapija se primenjuje u otklanjanju:

- benignih i premalignih kutanih lezija,
- promena na koži naslatih oštećenjem sunca (aktinične keratoze),
- seboroične keratoze,
- virusnih infekcija (bradavice, molluscum contagiosum),
- kondiloma,
- hiperpigmentacije ,
- hipertrofičnih  ožiljaka, keloida,
- dermatofibroma,
- papiloma,
- angioma,
- cornu cutaneum-a.

Kako se izvodi kiroterapija korišćenjem tečnog azota

Ne postoji posebna priprema za primenu terapije tečnim azotom, osim uklanjanja šminke, krema, prstenja i pudera sa područja tretmana. Zatim će lekar dezinfikovati kožu, kako bi je pripremio za lečenje. Krioterapija korišćenjem tečnog azota podrazumeva upotrebu kriospreja ili aplikatora sa pamučnom vatom.  

Krioterapija izaziva blago peckanje tokom tretmana. Međutim, nelagodnost je blaga i traje oko pet minuta. Većina pacijenata navodi da je primena tečnom azota u terapijske svrhe brza i podnošljiva procedura.

Azot se nanosi na leziju kože nekoliko sekundi ili duže, u zavisnosti od vrste lezije i prečnika i dubine zamrzavanja. U nekim slučajevima, trebalo bi ponoviti tretaman što je poznato kao “dvostruko zamrzavanje-odmrzavanje”. 

Nakon terapije azotom, 1 do 2 sata mesto tretmana postaje otečeno i crveno, a može doći do stvaranja plikova u zavisnosti od dubine i trajanja zamrzavanja. 

U roku od nekoliko dana plikovi se sasuše i formira se krasta. Krasta će se oljuštiti nakon 5-10 dana na licu, oko dve nedelje na ruci nakon čega se pojavljuje nova zdrava koža ispod promena koje su uklonjene. 

Obično nije potrebna posebna nega tretiranog područja, može se oprati jednom ili dva puta dnevno i treba ga održavati čistim.

Pored crvenila i pojave plikova kod spoljnog aplikovanja terapije, nakon unutrašnje krioterapije (uklanjanje ginekoloških kondiloma) može postojati blagi bol do tri dana i iscedak iz vagine (vodnjikav vaginalni sekret) koji traje nekoliko dana.

Terapija tečnim azotom ne ostavlja ožiljak, ali može ostaviti promenu druge boje u odnosu na neoštećenu kožu (najčešće bele boje-hipopigmentaciju) kod dubljih tretmana. Ova promena najčešće nestaje tokom vremena.

Posle obavljenog tretmana, lekar obavlja pregled i odlučuje o eventualnom ponavljanju procedure.

Važne napomene za pacijente

- Ne postoji posebna priprema za terapiju tečnim azotom.
- Tokom primene tečnog azota nelagodnost (u vidu peckanja) je blaga i traje pet minuta.
- Ovo je minimalno invazivna procedura sa minimalnim neželjenim efektima koja daje odlične kozmetske rezultate.
- Nekada je potrebno ponoviti tretman više puta.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Opšta medicina

Pedijatrija

Ginekologija

Dermatologija

Oftalmologija

Orl - uho,grlo,nos

Interna medicina

Kardiologija

Gastroenterologija

Endokrinologija

Pulmologija

Hematologija

Reumatologija

Fizikalna medicina

Urologija

Neurologija

Medicina rada

Sportska medicina

Psihijatrija

Psihologija i logopedija

Ortopedija

Opšta hirurgija

Infektologija

Alergologija

Urgentna medicina

Tradicionalna medicina

Nutricionizam