Holagiopankreatografija je specijalna vrsta dijagnostike magnetnom rezonancom koja omogućava detaljan prikaz jetre, žučne kese i žučnih puteva, kao i pankreasa i njegovih pankreatičnih kanala.

MRCP holagiopankreatografiju indikuje gastroenterolog ili specijalista radiologije ukoliko nijednom od prethodnih dijagnostičkih metoda nije moguće jasno izdiferencirati uzrok uočene promene ili simptoma koji su raznovrsnog spektra (bol u stomaku, pojava iznenadne žute prebojenosti kože, pojava tamnog urina, svrab kože, porast enzima jetre).

Neki od uzroka do kojih se dolazi primenom MRCP su:

- urođene anomalije žučnih i pankreasnih puteva, kao i pankreasa
- prisustvo benignih cističnih lezija jetre i pankreasa
- holedoholitijaza (prisustvo kalkulusa u žučnim putevima)
- trauma jetre I žučnih puteva
- hronični pankreatitis (upala pankreasa)
- holangiokarcinom (karcinom žučnih puteva)

Kako se izvodi MRCP Holagiopankreatografija

Na početku pregleda pacijent se pozicionira na pokretni sto za ispitivanje. Neophodno je da se obezbedi ležeći položaj u kom će pacijent ostati miran. Medicinski tehničar ili sestra plasiraće intravenski kateter u venu na šaci ili ruci kroz koji će biti moguće ubrizgavanje kontrasta ukoliko je neophodno. 

Pokretni sto ulazi kroz centar magneta, koji je poluotvorenog tipa, što je posebno pogodno za osobe koje su klaustrofobične.

Medicinski tehničar posmatra snimanje sa računara, koji se nalazi u drugoj prostoriji, izvan sobe u kojoj je smešten pacijent. Tokom procedure omogućena je komunikacija sa medicinskim osobljem.

Moguće je da pacijent u području abdomena osetiti toplotu, koja traje par sekundi do nekoliko minuta. Normalno je da magnetna rezonanaca tokom snimanja proizvodi zvukove. Postoji mogućnost korišćenja čepića za uši ili  slušalica na koje se pušta muzika kako bi snimanje bilo komfornije. 

MRCP holagiopankreatografija traje oko 10 do 15 minuta, ali se često izvodi zajedno sa standardnom magnetnom rezonancom abdomena, koja traje oko 30 minuta i tada obavezno uključuje upotrebu kontrasta. U ovom slučaju, cela procedura traje 45 minuta.

Specijalista radiologije analizom slika dobijenih tokom MRCP holagiopankreatografije daje opis i mišljenje.

Važne napomene za pacijente

- MRCP je neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda.
- Na dan snimanja ne jesti i ne piti nekoliko sati pre procedure.
- Na snimanje doći u komfornoj odeći.
- Metalni i elektronski uređaji nisu dozvoljeni u sobi za snimanje ( to podrazumeva i rajsfešluse, fiksne proteze, naočare, pirsinge, nakit).
- Ne preporučuje se primena kod trudnica i kod nekih bubrežnih bolesti. Kontrast je baziran na gadolinijumu koji jako retko izaziva alergijske reakcije.
- Kod prisustva kohlearnih implanata, veštačkog kuka, defibrilatora, pejsmejkera, metalnih klipseva, neophodna je procena bezbednosti pre snimanja.
- Za razliku od snimanja rendgenom ili skenerom tokom snimanja magnetnom rezonancom nema zračenja.
- Nakon snimanja nije neophodan oporavak, pacijent se vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Mamografija

Rendgen dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika

MSCT dijagnostika - skener

MRI dijagnostika - magnetna rezonanca