Anticelulit mezoterapija je medicinska metoda za eliminaciju celulita, koja se sastoji od serije uboda malim iglicama, pri čemu se razbijaju vlaknaste trake nastale u masnom tkivu, razgrađuju masti, aktivira masno tkivo, reguliše se mikrocirkulacija, stimuliše proizvodnja kolagena i povećava kvalitet kože. 

Ključ uspeha anticelulit mezoterapije je dobra kombinacija raznih koktela sa drugim metodama za maksimalan efekat koji se posebno pravi za svakog pacijenta.

Nastanak celulita

Faktori koji dovode do nastanka celulita su genetski faktori, hormonski poremećaji, poremećaji cirkulacije, slabost vezivnog tkiva, nepravilna ishrana (masna hrana, hrana bogata ugljenim hidratima, konzumiranje alkohola), odsustvo fizičke aktivnosti, nošenja tesne odeće.

Poznato je da brzo skladištenje masnog tkiva nastaje u adolescenciji i tokom trudnoće (naročito u predelu bokova, nogu, ruku, stomaka).

Celulit se može javiti kako kod gojaznih tako i kod mršavih osoba, tako da on nije primarno povezan sa telesnom težinom osobe (iako je češći kod gojaznih osoba). 

Pojava celulta negativno utiče i na psihologiju ljudi, oni gube samopouzdanje, nose odeću koja skriva njihov izgled.

Lečenje celulita pomoću mezoterapije

Dermatolozi i specijalisti estetske medicine koriste mezoterapiju u lečenju celulita, koji se danas u različitim stepenima vidi kod 85 % žena. 

Iako je tretman celulita najmanje efikasan od svih opcija mezoterapije, ipak je uspešan u borbi sa blagim stepenom celulita. 

Pored toga, ovaj postupak pomaže u zatezanju kože (obnavljanje opuštene kože) nakon gubitka težine. 

Da bi se postigao trajan i dugotrajan rezultat tretmana, potrbno je promeniti životne navike - izbegavanje ugljenih hidrata i masne hrane, redovno bavljenje sportom, konzumiranjem veće količine vode.

Anticelulit mezoterapiju ne bi trebalo primenjivati kod:

- trudnica i dojilja,
- pacijenata sa srčanom insuficijencijom,
- pacijenata sa bolestima jetre i bubrega,
- dijabetičara,
- pacijenata koji se leče antikoagulantnom terapijom,
- autoimunih bolesti .

Kako se izvodi anticelulit mezoterapija

Trebalo bi izbegavati aspirin i druge nestreoidne antiinflamatorne lekove oko nedelju dana pre procedure jer ovi lekovi mogu povećati rizik od krvarenja i modrica tokom mezoterapije. Tokom lečenja i perioda oporavka treba izbegavati konzumiranje alkohola ( jer se masti razlažu kroz jetru), sunčanje i solarijum. 

Pre primene tretmana na područje se nanosi posebna anestetička krema, što ovu metodu čini dobro podnošljivom procedurom.

Anticelulit mezoterapija tretira masne naslage i celulit u predelu stomaka, unutrašnje strane butina i kolena, kukova, nadlaktica, dojki, popravlja mikrocirkulaciju i sprečava edem (otok) tkiva, razgrađuje masti i minimizira veličinu masnih čvorova, restruktuira oštećenjo vezivno tkivo i obezbeđuje poboljšanje celulita (primetno koriguje celulit i izgled “pomorandžine” kore).

Tokom procedure lekar izvodi seriju uboda malim iglicama pri čemu ubrizgava koktele u područja zahvaćena celulitom. 

Specijalna formula sadrži prirodne ekstrakte, aminokiseline, lekove, vitamine koji povećavaju regionalni metabolizam, sprečvaju skladištenje masti, razbija postojeće masne ćelije, regeneriše ćelije, povećava proizvodnju kolagena i elastina. Injektovanje se primenjuje u oblastima koje su zahvaćene celulitom butane, stomak, zadnjica, nadlaktice, predeo vrata. 

Procedura traje do 15 minuta. 

Željeni estetski rezultati anticelulit mezoterapije se postižu kumulativno, pa se preporučuje 3-4 tretmana u intervalima od 3 do 4 nedelje.

Iako je tretman celulita najmanje efikasan od svih opcija mezoterapije, ipak je uspešan u borbi sa blagim stepenom celulita. Za još impresivnije rezultate, preporučuje se da se mezoterapija kombinuje sa drugim metodama.

24-72 sata posle procedure mogu se javiti neželjeni efekti mezoterapije (crvenilo, svrab, modrice, otoci, bol koji podseća na upalu mišića), ali se isti povlače ubrzo nakon tretmana. Intezitet neželjenih efekata zavisi od tipa i osetljivosti kože i individualan je za svaku pacijentkinju. 

Nakon tretmana pacijenti se vraćaju uobičajenim životnim aktivnostima i nije potrebna nikakva nega.

Mesto pregleda