Mukotomija je hirurška procedura odstranjivanja dela donjih nosnih školjki, koje su hipertrofične (uvećane).

Često se pacijenti javljaju ORL lekaru zbog otežanog disanja na nos i dugogodišnje zloupotrebe kapi za nos. Pacijenti imaju osećaj da ima je nos ”zabetoniran” i ako ne sipaju kapi, imaju utisak da će se ugušiti. 

Nakon pregleda, ako se konstatuje da se radi o uvećanim nosnim školjkama, predlaže se Radiotalasna submukoznu resekciju nosnih školjki u lokalnoj anesteziji.

Kako se izvodi mukotomija

Ova procedura sa sprovodi u lokalnoj epimukoznoj anesteziji. Nije neophodna opšta anestezija i nema duboke tamponade. Naravno, prethodno se utvrdi da li pacijent ima alergije na anesteziju.

Mukotomija jeste blago neprijatna, ali nije bolna. 

Cela procedura traje oko 20 min. Sprovodi se u Dnevnoj bolnici, što znači da pacijenti ne leže u bolnici, već nakon iste napušta bolnicu.

Nije neophodna prethodna priprema. Treba odložiti uzimanje antikoagulanasa na nekoliko dana, ako ih pacijenti koriste. Pacijenti mogu doručkovati pre intervencije i popiti svoju terapiju ako je imaju.

Nakon mukotomije

Nakon intervencije ordiniraju se antibiotici i analgetici, ispiranje slanim rastvorima.. Pacijent je sposoban istog dana da se vrati redovnim aktivnostima. Komplikacija praktično, nema ili su vrlo retke u smislu neprijatnosti i straha jer se manipuliše na glavi i minimalno krvarenje. 

Kontrola se zakazuje za desetak dana.

Mesto pregleda

Mesto pregleda
Opšta bolnica MediGroup
Cena usluge u izabranoj ustanovi iznosi88000 RSD

Informacije i zakazivanje

Rinologija

Otologija

Audiologija

Laringologija

Alergologija

Endoskopija

Maksilofacijalna hirurgija