Vađenje (ekstrakcija) stranog tela iz nosa predstavlja medicinsku proceduru pri kojoj se strano telo uklanja posebnim instrumentima u uslovima lokalne ili ređe opšte anestezije uz stručnu manipulaciju specijaliste otorinolaringologije.

Strana tela u nosu se najčešće sreću kod dece, koja iz radoznalosti guraju predmete iz okoline u nos. Izuzetno retko se mogu naći i kod pacijenata koji stavljaju razne travke kao lek u nos ili kod duševnih bolesnika. 

Kako izgleda procedura vađenja stranog tela iz nosa pacijenta

Lečenje stranog tela se sastoji u vađenju istog (ekstrakcija) od strane iskusnog otorinolaringologa uz pomoć odgovarajućih instrumenata.

U zavisnosti od vrste i veličine stranog tela, vađenje se može vršiti bez ili uz pomoć lokalne (epimukozne) anestezije. Retko, kada su u pitanju jako uznemirena mala deca ili duševni bolesnici, ekstrakcija se obavlja u opštoj anesteziji.

Intervencija se izvodi u sedećem položaju, pacijent sedi tako da je nos u nivou očiju lekara koji  postavlja nazalni spekulum kojim širi nozdrve i pregleda nos uz pomoć osvetljenja na glavi -prednja rinoskopija. Zatim lekar kukičastom sondom zađe iza stranog tela i pažljivo ga pomera po dnu nosnog hodnika prema izlasku iz nosa.

Vađenje stranog tela iz nosa kod dece

Kada su deca u pitanju pregled se izvodi postavljenjem deteta u krilo roditelja tako da se noge deteta nalaze između nogu roditelja koji rukama fiksira glavu deteta u blagoj ekstenziji i obuhvata detetove ruke. U slučaju da je došlo do razvoja upalne reakcije, nakon intervencije lekar će ordinirati antibiotike.

U najvećem broju slučajeva ova intervencija prolazi bez komplikacija (ukoliko ne postoji nestručna manipulacija).

Najčešće komplikacije su povrede sluznice nosa (oštri predmeti) kada može nastati krvarenje (koje spontano prestaje, upotrebom vazokonstriktornog sredstva ili u izuzetnim slučajevima se rešava prednjom tamponadom).

Najteža komplikacija koja nastaje nestručnom manipulacijom ili korišćenjem neodgovarajućih instrumenata je aspiracija stranog tela u traheobronhijalno stablo, kada strano telo sklizne kroz hoane što zahteva hitnu traheobronhoskopiju sa ekstrakcijom stranog tela jer je život pacijenta ugrožen.

Nakon pregleda treba uraditi kontrolni pregled nosnih šupljina, da se drugo strano telo ne bi previdelo.

Strana tela u nosu

Strana tela uglavnom dospevaju u nos kroz prednje otvore, retko kroz hoane prilkom povraćanja ili paralize mekog nepca. Mnogo ređe dospevaju u nos prilikom povrede (komadići stakla, dijabola iz vazdušne puške).

Strana tela mogu biti:

- egzogena (najčešća), dospela iz spoljne sredine: organska (zrnevlje, pasulj, kukuruz,  semenke, kikiriki) i neorganske(delovi igračaka, perlice, klikeri, kamenčići, dugme),
- endogena: fragmenti kostiju kod prostrelnih i drugih povreda,
- jatrogena: vata ili gaza zaboravljeni tokom hiruških intervencija.

Posebna opasnost su vegetabilna strana tela koja u vlažnoj sredini počinju da bubre, povećavaju obim što može predstavljati problem prilikom njihovog uklanjanja. I pored toga strana tela u nosu ne predstavljaju nikakvu opasnost, sve dok ne počne nestručna manipulacija.

U nekim slučajevima strana tela ne daju nikakve simptome, pa mogu dugo ostati neprepoznata. Osnovni simptom je osećaj zapušenosti odgovarajuće nozdrve (teško disanje kroz zahvaćenu nozdrvu), nadražajno kijanje, percepcija mase unutar nosa, bol i razdražljivost (naročito kod dece), glavobolja i pojačana sekrecija iz nosa, ponekad sa neprijatnim mirisom. U početku je sekret serozan (bistar, beličast), a onda postaje sluzavognojav ( mukopurolentan), pa gnojav (purulentan). Ako se radi o oštrom stranom telu može biti i krvav (hemoragičan).

Dijagnoza se najčešće lako postavlja na osnovu anamnestičkih podataka o unošenju stranih tela u nos (osim kada su u pitanju mala deca ili duševni bolesnici), kliničke slike (jednostrana zapušenost nosa praćena sekrecijom upućuje na ovo stanje) i prednjom rinoskopijom (kada se uočava strano telo). 

Ukoliko je strano telo duže stajalo dolazi do razvoja gustog sekreta koje maskira strano telo, stoga je neophodno izvršiti aspiraciju sekreta pri svakom pregledu. Ako je strano telo smešteno u dubljim delovima nosnog hodnika preporučuje se rendgensko snimanje, koje ima svrhe samo ako se radi o netransparentnom stranom telu u nosu.

Važne napomene za pacijente

-Ako je zahvaćena samo jedna nozdrava, treba zatvoriti suprotnu nozdrvu blagim pritiskom, a zatim nežno izduvati nozdrvu u kojoj je strano telo.
- Ne treba disati kroz nos ( posebno ne udisati, njušiti, mirisati) što sprečava da strano telo prodre dublje.
- Ne uklanjati strana tela prstima, štapićima i drugim predmetima.
- Neophodno je potražiti pomoć otorinolaringologa, koji će stručnom manipulacijom uz pomoć odgovarajućih instrumenata  uklonti strano telo.

Mesto pregleda

Informacije i zakazivanje

Rinologija

Otologija

Audiologija

Laringologija

Alergologija

Endoskopija

Maksilofacijalna hirurgija