22. JAN 2024.

Endoskopska litotripsija

Pokretanje kamena iz bubrega može uzrokovati izrazito jake bolove koji su po intenzitetu iznad porođajnih. Zaglavljan kamen u mokraćnim putevima dovodi do zastoja u protoku urina što može imati za posledicu razvoj bubrežne infekcije i slabljenje bubrežne funkcije. Ukoliko zastoj duže traje, veća je šansa da se desi neka od navedenih komplikacija. Primarni zadatak u takvim slučajevima dezopstrukcija tj. otpušenje bubrega. Dezopstrukcija se u najvećem broju slučajeva može napraviti endoskopskom metodom uz korišćenje tankog teleskopskog aparata (ureterorenoskopa) kojim se u uslovima opšte ili regionalne anestezije može doći do samog bubrega. Prepreka (kamen) koji se nalazi na putu do bubrega se može usitniti sondom za za razbijanje ili se kamen može vratiti nazad u bubreg. Na taj način je ostvaren primarni cilj – otpušenje bubrega. Zaostali kalkulusi ukoliko ih ima se mogu dodatno usitniti nakon izvesnog vremena kada bubreg povrati svoju funkciju.

Rešavanje kalkuloze urinarnih puteva LithoClast-om

U Opštoj bolnici MediGroup za endoskopsku litotripsiju koristimo aparat LithoClast® koji generiše energiju bez stvaranja toplote i na taj način se izbegava termalno oštećenje urinarnih puteva. Za stvaranje udarnih talasa se ne koristi električna energija tako da su pacijent i hirurg u potpunosti zaštićeni. Tanka sonda razbija kamen elektrohidrauličkom metodom (nešto poput bušenja asfalta na ulici), bez oštećenja okolnog tkiva.

Prednost metode:
– Kratko vreme tretmana, bez obzira na tvrdoću i sastav kamena;
– Korišćenje prirodnih puteva za prilazak kamenu, bez rezova tj. korišćenja hirurškog noža;
– Rezultati razbijanja se odmah vide pošto se intervencija radi pomoću kamere;
– Intervencija se u najvećem broju slučajeva radi u okviru dnevne bolnice, mada se u komplikovanijim slučajevima savetuje i kratka hospitalizacija;
– Oporavak je brz i pacijenti se najčešće u roku od 24 h vraćaju redovnim aktivnostima.

U okviru naše opšte bolnice možete da pronađete sledeće usluge vezane za ovaj postupak:
Endoskopska dezopstrukcija kamena u ureteru u opštoj anesteziji (ukoliko se zaglavljen kamen nalazi u ureteru);
– Endolitotripsija kamena u pijelonu (ako se kamen nalazi u bubrežnoj karlici-pijelonu).

medigroup-logo

MediGroup