Hematologija

Hematologija izučava krvne ćelije i krvnu plazmu. Broj, veličina, morfologija ćelija omogućava detekciju i dijagnozu bolesti krvnih ćelija, ali i mnogih sistemskih oboljenja koja utiču na krvne ćelije. Najčešća hematološka analiza koja se radi u laboratoriji je kompletna krvna slika ili CBC-Complete Blood Count.

Kompletna krvna slika se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja, kao i deo rutinskog pregleda i kod praćenja  nekih stanja i bolesti kao što su: anemija, leukemija, zapaljenski procesi u organizmu, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama.

Parametri kompletne krvne slike su: leukociti, leukocitarna formula, eritrociti, hemoglobin, hematokrit, MCV (Mean corpuscular volume-srednja zapremina eritrocita), MCH (Mean corpuscular hemoglobin-prosečan sadržaj hemoglobina u eritrocitu), MCHC (Mean corpuscular hemoglobin concentration-prosečna koncentracija hemoglobina u eritrocirtu), RDW (Red cell distribution width), trombociti, MPV (Mean platelet volume-srednja zapremina trombocita).

Pored krvne slike veoma često se radi i sedimentacija eritrocita. Sedimentacija je brzina kojom se krvne ćelije izdvajaju iz seruma. Retikulociti se određuju radi procene aktivnosti kostne srži kod anemija i drugih hematoloških stanja  ili bolesti. Parametar se određuje u uzorku krvi, nije potrebna priprema pre dolaska u laboratoriju. Određivanje broja i zrelosti retikulocita je pokazatelj funkcije kostne srži, odnosno njene sposobnosti da formira eritrocite.

 

Laboratorijski paneli po promotivnoj ceni do 15. jula:
Opšti laboratorijski panel - 2.600 rsd
Laboratorijska panel analiza štitaste žlezde - 1.800 rsd
Laboratorijska panel analiza za žene - 3.700 rsd

Informacije i zakazivanje