Centar za bračne parove i prevenciju genetičkih bolesti

Prevencija pojave genetičkih bolesti kod potomstva počinje pre nastanka trudnoće, bilo da je reč o zdravim osobama bez prepoznatih rizika, ili da osobama koje imaju genetičku bolest ili bolest postoji u porodici/familiji. Kvalitetno genetičko informisanje od strane kliničkog genetičara je prvi i ključni korak.

Na osnovu stručnih preporuka i razgovora sa pacijentom, donosi se odluka da li će genetičko ispitivanje započeti od testiranja obolelih članova porodice/familije ili od testiranja partnera. U slučaju da su partneri zdravi i bez genetičkih bolesti u porodici/familiji, na raspolaganju su im testovi na tzv. prikrivene genetičke rizike koji mogu rezultovati neočekivanim oboljevanjem potomstva.

U Opštoj bolnici MediGroup primenjuju se široka prekoncepcijska testiranja, kojima se partneri testiraju na status nosioca za stotinjak ili više stotina najtežih recesivnih genetičkih bolesti. Recesivne genetičke bolesti se javljaju nenadano, kod roditelja bez prethodnih prepoznatih rizika. MediGroup obezbeđuje da ova najsavremenija preventivna testiranja budu urađena u renomiranim laboratorijama, uz što manji utrošak vremena, te uz interpretaciju rezultata od strane kliničkog genetičara sa velikim kliničkim iskustvom.

Informacije i zakazivanje